Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Usain Bolt offer för bedrägeri – har förlorat 130 miljoner

Usain Bolt misstänks ha fallit offer för en bedrägerihärva.
Foto: HIRO KOMAE / AP TT NYHETSBYRÅN
Usain Bolt vann åtta OS-guld och elva VM-guld på sprintdistans under sin karriär.
Foto: DANIEL NILSSON / BILDBYRÅN

Usain Bolt är i en knipa inte ens han ser ut att kunna sprinta ifrån.

Friidrottslegendaren har fallit offer för en misstänkt bedrägerihärva – efter att 130 miljoner kronor plötsligt försvunnit från hans konto.

Kvar finns bara 120 000 kronor, enligt hans advokat.

När Usain Bolt lade spikskorna på hyllan 2017 var det en epok som gick i graven.

Jaimacianen är en av de största friidrottsstjärnorna som har funnits inom sporten. Med åtta OS-guld och elva VM-guld på sprintdistans, och som innehavaren av världsrekord på både 100 och 200 meter, har han skrivit in sig i historieböckerna. 

Och Bolt har så klart kunnat kapitalisera på sina framgångar med miljonintäkter från olika tävlingar och reklamsamarbeten.

Men knappt något finns kvar.

En stor bedrägerihärva har nämligen uppdagats i Jamaica, och allt kopplas till en privat investeringsfirma som misstänks ha lurat människor på stora summor pengar. En av de utsatta är Usain Bolt.

Från hans konto har 12,7 miljoner dollar, motsvarande nära 130 miljoner kronor, plötsligt försvunnit spårlöst.

Bolt har nu endast lite drygt 120 000 kronor kvar, uppger hans advokat enligt The Guardian.

Misstänks ha lurat äldre på pengar

Enligt misstankarna ska den brottsliga verksamheten ha pågått i 13 år. Bland offren finns även äldre privatpersoner och myndigheter i landet. Exakt hur mycket som har stulits vet man dock inte än.

Jamaicas regering har nu vänt sig till FBI för att få hjälp i utredningen. 

Landets finansminister Nigel Clarke gick ut med ett uttalande på måndagen.

– Ilskan och obehaget vi känner har vuxit av den långa tid – 13 år – som härvan misstänks ha pågått, och det faktum att de misstänkta verkar ha medvetet och hjärtlöst riktat in sig på äldre personer, såväl som vår älskade och respekterade nationalikon... Usain Bolt, säger Clarke enligt The Guardian.

Usain Bolts advokat uppger att man har gett investeringsfirman fram till fredag på sig att återbetala pengarna – annars kommer man att ta fallet till domstol.

Se när Armand Duplantis prisas på Friidrottsgalan

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.