Det jobbas febrilt på att få Usain Bolt att komma till Malmö. Foto: Virginie Lefour
Det jobbas febrilt på att få Usain Bolt att komma till Malmö. Foto: Virginie Lefour

Usain Bolt kan komma till Malmö

Publicerad

MALMÖ. Usain Bolt är världens mest kända friidrottare.

Nu jobbas det febrilt för att han ska komma till Malmö.

- Mitt mål, är att friidrotten åter ska blomstra i Malmö och då är Bolt det bästa man kan bjuda på, säger Bengt Bendéus, 68.

1991 kom det 24 600 åskådare till Malmö Stadion för att se Sergej Bubka och andra världsstjärnor i iDAG-galan. Alla vandrade hem i kvällsmörkret belåtna sedan Bubka slagit till med ett nytt världsrekord i stavhopp (6,10). Sen kom en ekonomisk kris som i allra högsta grad drabbade elitidrotten.

I drygt 20 år har friidrottens världsgalor i Malmö lyst med sin frånvaro.

Det vill MAI:shedersorförande Bengt Bendéus, mannen som låg bakom stjärngalorna på 80- och början på 90-talet, ändra på.

- Vi har gjort det förut, alltså bjudigt på friidrott av världsklass. Vi kan göra det igen, säger Bengt Bendéus. Den här gången har vi tänkt oss ett samarbete med Köpenhamn. Galorna ska gå under namnet Copenhagen-Malmö-Games. Köpenhamn är en världsstad och genom att samarrangera med den danska huvudstaden hoppas vi kunna knyta en del internationella sponsorer. Det är tänkt att galorna ska alternera, det enda året i Köpenhamn, det andra i Malmö. Det tar tid med ett sånt här projekt och jag ser därför 2014 som första året då vi kör en sån här stjärnspäckad gala.

- Jag begär inte någon upprustning av Malmö Stadion i 100-miljonersklassen. Vad jag vill ha är nya och snabba löparbanor, något som krävs för att locka de allra bästa till Malmö och jag tror vi kommer mötas av en bra respons från de styrande i Malmö.

Bengt Bendéus är en av Malmös största friidrottsprofiler genom åren. Han blev nordisk mästare i kulstötning 1969 genom att stöta 19,87. Han tog fyra SM-guld och vann fyra Finnkamper.

- Jag var uttagen till OS i 1968 i Mexiko, men nobbade eftersom jag inte tyckte jag var tillräckligt bra. Det är nog inte många som nobbat att få åka till en olympiad....

Bengt Bendéus har bott i Dubai de senaste 12 år, där han driver sitt företag Backlit Ldt som sysslar med utomhusreklam.

- Som mest var jag engagerad i 13 länder. Nu koncentrerar jag mig på Förenade Arabemiraten.

- Jag är på väg hem. Men jag tänker inte pensionera mig. Jag älskar att jobba och framöver kommer jag att jobba mycket med Malmö AI. I Malmö kommer jag jobba tillsammans med bland andra Rajne Söderberg, som tidigare varit meeting director för DN-galan, säger Bengt Bendéus.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag