Uppmaningen: ”Förbjud alla de här Nike-skorna”

Eliud Kipchoge använde den extrema varianten ”Nike Alphafly” när han blev först att springa ett maratonlopp under två timmar.
Kjell-Erik Ståhl.
Mustafa Mohamed.
Foto: BILDBYRÅN
David Nilsson.
Foto: NILS PETTER NILSSON
Yannick Tregaro
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Både David Nilsson och Mustafa Mohamed har slagit svenskt rekord i maraton den här vintern.

Nu menar legendaren Kjell-Erik Ståhl att tiderna borde strykas.

Anledningen? Deras skor.

”Jag tycker skorna är härliga och rekommenderar alla att köpa dem, även Kjell-Erik Ståhl ifall han fortfarande har förmågan att lunka”, svarar David Nilsson i ett sms.

Först var det David Nilsson som sprang på 2.10,08 i Valencia Marathon och därmed raderade ut Kjell-Erik Ståhls 36 år gamla svenska rekord (2.10,38). Sen kom Mustafa Mohamed och slog Nilssons rekord med fyra sekunders marginal när han sprang på 2.10,04 i Barcelona Marathon i slutet av februari.

Både Nilsson och Mohamed sprang i den omtalade skon Nike Vaporfly.

– Majoriteten av eliten använder just de här skorna. Ingen vet exakt hur stor skillnad de gör. Jag tror mycket är mentalt, man vågar inte köra utan ifall de skulle göra skillnad, förklarade Mustafa Mohamed för SVT efteråt.

Kräver att skon förbjuds

Vad som är speciellt med den? Nike påstår själva att skon sänker energiförbrukningen med cirka fyra procent och en rad löpare har också förbättrat sina personliga rekord när de använt den.

Nu höjs allt fler röster om att internationella friidrottsförbundet (World Athletics) borde agera. De har redan klivit in och förbjudit en mer extremt variant av skon, Nike Alphafly, som användes när Eliud Kipchoge var först genom tiderna med att springa ett maraton på under två timmar.

Yannick Tregaro har skrivit ett öppet brev till World Atheltics ordförande Sebastian Coe och publicerat det på Instagram.

”Det här förstör sportens trovärdighet”, skriver Tregaro.

”Jag föreslår att ni borde förbjuda alla Nike-skor med den här teknologin och raderar alla rekord som har noterats med den här skon.”

BORDE STOPPAS? Yannick Tregaro publicerade den här bilden på Instagram, ihop med ett öppet brev till Sebastian Coe. Han ville stoppa Nike Vaporfly.
Foto: Instagram.

”Det är väldigt tragiskt”

Kjell-Erik Ståhl är av samma åsikt.

I en intervju med Elitpodden, som görs av tv-profilen Claes Åkeson och löptränaren Per Synnerman, kallar Ståhl det hela för ”skodoping”.

– David Nilsson och Mustafa Mohamed har sprungit snabbare än mig, med hjälpmedel. Hade jag haft samma hjälpmedel hade jag sprungit på 2.08, helt säkert.

Ståhl vill ha tillbaka sitt svenska rekord.

– Jag tycker det här är väldigt tragiskt. Löpning har ju varit befriad från att vara en materialsport, fram tills de här. Jag ser stora likheter med det här och hajdräkten som kom inom simningen och sopade bort alla rekord.

När SportExpressen kontaktar David Nilsson för att få ett svar på Ståhls utspel svarar han via sms: ”Jag tycker skorna är härliga och rekommenderar alla att köpa dem, även Kjell-Erik Ståhl ifall han fortfarande har förmågan att lunka.”

Svaret från World Athletics

Per Synnerman, som bland annat tränar landslagslöparen Hanna Lindholm, säger i Elitpodden att debatten kring Nike Vaporfly blivit överdriven.

– Placeboeffekten på de här skorna tror jag är enorm. Sen är det ingen dåligt sko, men… det har gått över styr lite grann, säger Synnerman.

Anna Palmerius håller med. Hon är medlem i World Athletics tekniska kommitté och menar att det inte finns någon forskning som bevisar att Nike Vaporfly skulle ge några fördelar jämfört med andra skor.

– Det handlar om att företaget har satt den på världsstjärnor som har tränat jättemycket för att slå ett visst rekord en viss dag. Sätt den på vilken Svensson som helst som springer och du kommer inte se någon skillnad, säger Anna Palmerius till SVT.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.