Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Uppmanar till global protest: ”Värdelöst”

Daniel Ståhl övertygade i Finnkampen.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

ROM. Daniel Ståhl åker till VM i Doha som stor guldfavorit.

Samtidigt är hans gren hotad.

Diskusen riskerar att kastas ut från Diamond League och därmed tappa rejält i status.

– Det är helt värdelöst, säger Ståhl.

– Jag hoppas att det blir en global protest, säger tränaren Vesteinn Hafsteinsson.

Diamond League ska göras om till nästa säsong. 32 grenar ska bli 24 och enligt flera olika rapporter ligger just diskusen illa till.

I början av september valde Daniel Ståhls tränare Vesteinn Hafsteinsson att markera rejält mot internationella friidrottsförbundet (IAAF) i en intervju med Aftonbladet.

– Offras diskusen så slutar jag som tränare. Då har jag fått nog, förklarade Hafsteinsson.

När SportExpressen träffar honom under landslagets läger i Rom, där de laddar inför VM i Doha, är han fortfarande irriterad.

– Jag har engagerat mig ganska mycket i den här frågan. Vi i svenska förbundet har både skickat brev och haft möte med IAAF:s ordförande Sebastian Coe, säger Vesteinn Hafsteinsson.

– Jag tycker det är sorgligt att offra atleterna för att sälja sporten.

”Får göra en Greta Thunberg”

Han skakar på huvudet.

– De plockar sönder vår sport, för att den ska bli mer attraktiv. Jag förstår ingenting. De kan inte offra en gren, utan de måste bara paketera allting på ett annat sätt.

Vad skulle de kunna göra?

– De skulle kunna låta diskuskastarna värma upp utanför arenan och sen bara komma in för att kasta, som i sprint. Då har vi sparat 40 minuter bara där. Och de skulle kunna införa elektronisk mätning så att det blir snabbare där också. Det finns massa saker att göra.

Daniel Ståhl är också frustrerad. Vi träffar honom inne på träningsanläggningen i Rom när han är klar med dagens pass.

– Jag håller med Vesteinn helt och hållet. Det är helt värdelöst om de tar bort diskusen från Diamond League, säger Ståhl som har kastat 71,86 i sommar och kommer till VM som den stora guldfavoriten.

– Det är som att Roger Federer inte får spela Grand Slams eller som att Charlotte Kalla inte får vara med i Tour de ski. Det är helt värdelöst och tråkigt. Men samtidigt… vad ska man göra? Jag får väl göra en Greta Thunberg och ställa mig utanför IAAF:s kontor med en skylt: ”Keep the discus alive!”

Uppmanar till global protest

Han fortsätter: 

– De vill ju korta ner tv-tiderna, men då behöver de inte ta bort grenar? De kan göra det på ett smidigare sätt, arrangera det på ett bättre sätt. Men… den här frågan ska jag inte ta egentligen.

Du vill fokusera på tävlingarna?

– Ja. Jag ska slänga diskusen långt och vinna varje tävling. De här pamparna som sitter på kontoret ska diskutera vad som gäller.

Vesteinn Hafsteinsson berättar att flera diskuskastare protesterade kraftigt i samband med Diamond League-finalen i Bryssel. Bland annat var österrikaren Lukas Weisshaidinger framme hos Sebastian Coe och vädrade sitt missnöje.

– Jag skulle önska att det blir en global protest från alla, säger Hafsteinsson.

– Jag tror inte det finns någon friidrottare eller coach som vill det här, att vi ska kapa bort grenar från friidrotten. Det är ett gäng gubbar i min ålder som försöker sälja sporten, men de gör helt fel…

– Diskusen är dödsdömd om de tar bort den från Diamond League.

 

LÄS MER: Här är hela programmet inför VM i Doha 2019