Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Underbarnet försvann: ”Tankar på självmord”

Foto: CHARLIE NEIBERGALL / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: LIONEL CIRONNEAU / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JASON DECROW / AP TT NYHETSBYRÅN

Mary Cain spåddes bli en av världens bästa friidrottare när hon för sex år sedan slog igenom som underbarn.

Nu berättar amerikanskan om hur hon bröts ner av Nikes program och skandaltränaren Alberto Salazar.

Hon berättar om ett helvete som aldrig ville ta slut.

– Jag hade tankar på att ta mitt liv, säger Cain.

Amerikanska sko- och klädjätten Nike har under 2019 varit rejält kritiserat.

Särskilt inom friidrottsvärlden där deras Oregon Project, en satsning värd miljardbelopp, tvingats läggas ner efter att huvudtränaren Alberto Salazar stängts av fyra år för systematisk användning av dopingmedel.

Nike fick även hård kritik från löparstjärnan Allyson Felix, med sex OS-guld och 13 VM-guld, som öppet berättade att hennes sponsorkontrakt försämrades avsevärt i samband med hennes graviditet.

Nu kommer nästa tunga smäll mot Nike.

Historisk i VM-final

När Mary Cain som 17-åring tog sig till VM-final på 1500 meter i Moskva 2013 blev hon historisk.

Aldrig tidigare hade en så ung löpare sprungit en VM-final på den distansen.

Cain var ett underbarn som krossat alla ungdomsrekord och spåddes bli friidrottsvärldens nya löpardrottning.

Hon skrev 2013 på för storsatsande Nike Oregon Project, ”en dröm som slog in”, där ett flertal av världens absolut bästa löpare samlades under tränaren Alberto Salazar.

Men för varje år som gick blev framgångarna allt färre.

Det blev inga fler VM-finaler, rekorden började utebli.

Avslöjar vikthets

Nu går Mary Cain, i dag 23 år, ut med sin historia, vad som egentligen hände på Nike Oregon Project, som hon lämnade 2016.

I ett videoinlägg på New York Times hemsida berättar Cain om en mardrömslik tillvaro som pågick under flera års tid.

– Jag gick med i Nikes team för att jag ville bli bäst i världen. I stället blev jag känslomässigt och fysiskt misshandlad av ett system designat av Alberto Salazar och stöttat av Nike, säger Mary Cain, och fortsätter:

– När jag kom dit togs jag om hand om av en grupp manliga tränare, enbart män, som alla var överens om en sak: Att jag behövde bli smalare. Och smalare. Och smalare.

Vikthetsen var den största orsaken till att Mary Cain började må allt sämre.

Hon hade inte heller någon att vända sig till, det fanns inga utbildade idrottspsykologer eller dietister på Nike Oregon Project utan alla som jobbade där var enligt Cain vänner till tränaren Alberto Salazar.

När hon tog upp problem som fanns blev alltid svaret: Lyssna på Alberto.

– Alberto försökte hela tiden få mig att gå ner i vikt. Han vägde mig inför mina träningskamrater och han förnedrade mig offentligt om jag inte hade gått ner tillräckligt mycket. Han försökte även ge mig p-piller för att jag skulle tappa vikt.

– Jag sprang fruktansvärt dåligt under den här tiden. Jag förlorade mina lopp redan på på startlinjen. Jag brydde mig inte om tiden eller resultatet längre utan tänkte enbart på hur mycket jag skulle väga, säger Mary Cain i videon på New York Times hemsida. 

”Jag kände mig så rädd”

Den alltför hårda träningen i kombination med vikthetsen ledde till ett syndrom kallat RED-S. Det gav till följd att hennes mens uteblev, hennes kropp slutade producera tillräckligt med östrogen vilket ledde till att benstommen blev svagare.

– För mig ledde det till att jag bröt fem olika ben, säger Mary Cain, och fortsätter:

– Jag kände mig så rädd, ensam och instängd. Jag började ha självmordstankar och skära mig själv. 2015 sprang jag ett lopp, det gick inte jättebra, och efteråt började det åska och löparbanorna var fulla med vatten. Alberto skällde på mig inför alla andra på tävlingen. Han skrek att jag hade gått drygt upp två kilo i vikt. Det var samma kväll som jag berättade för Alberto och vår idrottspsykolog att jag brukade skära mig, men allt de sa var att gå och lägga mig. Det var vändpunkten. Jag insåg hur sjukt det var. När jag äntligen vågade berätta för mina föräldrar köpte de en flygbiljett och satte mig på första flygplan hem till New York. De blev alldeles chockade.

Vägrar kommentera

Mary Cain hoppas att hennes berättelse ska leda till att färre unga kvinnor utsätts för det hon tvingats gå igenom, och att fler kvinnor tar plats högt upp i friidrottsvärlden.

Hon springer fortfarande men drömmen om att bli bäst i världen finns inte längre där.

Alberto Salazar har i ett mejl till New York Times nekat till Mary Cains anklagelser, och sagt att han alltid tänkte på hennes bästa.

Nike har inte velat kommentera videon.

HIT KAN DU VÄNDA DIG OM DU MÅR DÅLIGT

Ring alltid 112 om läget är akut.

BRIS vuxentelefon: 077-150 50 50.

BRIS – Barnens hjälptelefon: 116 111, www.bris.se.

Självmordslinjen: 90 101, chatt.mind.se.

Hjälplinjen: 0771-22 00 60.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Föräldratelefon: 020-85 20 00.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

Telefonjouren: 08-34 58 73.

 

Källa: mind.se och spesistockholm.se 

Larmet: Kvinnorna kommer att bli helt utraderade

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.