Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tyson Gay har testats
positivt för doping

Foto: John Minchillo

Tyson Gay har testats positivt för en otillåten substans.

100-meterssprintern meddelar själv att han nu drar sig ur VM i Moskva som inleds om en knapp månad.

– Jag har litat på någon och blivit sviken, säger han enligt nyhetsbyrån AP.

100-meterslöparen Tyson Gay har testat positivt för ett dopingklassat preparat och kommer inte att ställa upp i VM i Moskva om en månad.

Gay vill inte avslöja vilket preparat som han tagit men den amerikanska antidopingkommittéen har meddelat honom att ett dopingprov som togs 16 maj var positivt.

– Jag har ingen bra bortförklaring. Jag har inga lögner att komma med. Jag kan inte säga något som får detta att se ut som ett misstag eller att det var (antidopingbyrån) USADA:s fel, säger han och kämpar enligt AP samtidigt med att hålla tillbaka gråten.

– Jag litade på någon och blev sviken.

Har tre VM-guld

Tyson Gay vill däremot inte berätta vem personen som har svikit honom är.

– Jag kan inte ritktigt berätta det. Ibland litar en människa helt enkelt på någon. Det är vad folk gör, säger han.

30-åringen var skadefri igen efter att ha haft stora problem med baksidalår och ljumskarna samt en opererad höft. Han vann de amerikanska mästerskapen på 100 och 200 i förra månaden.

Berättade för dottern

Tyson Gay berättar även om hur han meddelade vännerna, lagkamraterna och familjen, inklusive sin mamma och sin dotter.

– De vet redan att det är en form av olycka, eller någon form av - jag vill inte använda vissa ord som gör att det ser ut som en olycka, eftersom jag vet exakt vad som hände. Men jag kan inte prata om det just nu, säger han enligt AP.

– Min karriär och mitt namn har alltid varit större än medaljerna, rekordet och sådana saker. Jag har alltid velat att mitt namn ska vara rent. Olyckligtvis måste jag nu komma med nyheten att jag har ett positivt a-prov.

Tyson Gay har bland annat tre VM-guld på 100 meter, 200 meter och stafett.

Han ska nu flyga till USADA:s huvudkontor i Colorado för att få sitt b-prov testat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.