Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tvingas tacka nej till VM: ”Kan inte resa”

Fem snabba frågor till Carolina Klüft
Carolina Klüft är expert i SVT. Foto: SVT.
Hon står över VM eftersom hon är höggravid. Foto: BILDBYRÅN
Nu får Alhaji Jeng göra sitt första VM som expert. Foto: Sofia Sabel / SVT

Om 24 dagar startar friidrotts-VM i Qatar.

Tävlingarna sänds i SVT – men experten Carolina Klüft kommer inte vara med i rutan.

– Hon ska ha barn och kan inte resa, säger projektchefen Max Bursell.

Sveriges förbundskapten Karin Torneklint har ännu inte spikat sin trupp till VM i Doha, Qatar. Men det har SVT.

I ett pressmeddelande berättar tv-kanalen att André Pops kommer vara på plats som programledare, kommentatorer är Jacob Hård och Niklas Nord, Marie Lehman är reporter och experter är Kajsa Bergqvist och Alhaji Jeng.

Carolina Klüft? Hon stannar hemma.

I början av sommaren berättade Klüft för SportExpressen att hon väntar sitt tredje barn. Och det är alltså anledningen till att hon inte åker med till Qatar.

– Ja, skälet är helt enkelt att hon ska ha barn och inte kan resa, säger SVT:s projektchef Max Bursell.

 

LÄS MER: Stor guide – allt du behöver veta inför VM 2019 

Alhaji Jeng ny expert i SVT

Tobias Alsing, som är projektledare för VM, förklarar att han är nöjd med truppen som åker för att bevaka sommarens stora friidrottshöjdpunkt.

– Jag tycker att det är en stark trupp som jag tror att tv-tittarna kommer att ha stor behållning av, säger Alsing.

Alhaji Jeng, tidigare VM-silvermedaljör i stavhopp, är ny som expert i SVT och har hittills bara gjort en sändning. Han kommer hålla ett extra öga på Armand Duplantis som är ett av Sveriges stora medaljhopp i Qatar.

– Det är klart att vi tror och hoppas att Jeng kommer att bidra mycket till förståelsen kring stavhopp och Duplantis i synnerhet, men jag är säker på att han kommer att vara uppskattad även när han pratar om, och analyserar, andra grenar, säger Tobias Alsing.

21 svenskar har hittills klarat kvalgränsen och blivit uttagna i VM-truppen. Utöver Duplantis märks namn som Daniel Ståhl, Thobias Montler och Angelica Bengtsson. Men ytterligare några blågula hopp kan tillkomma.

Lovisa Lindh, Fredrik Samuelsson, Ida Storm och Vanessa Kamga är några av dem som fortfarande hoppas kunna säkra en biljett till Qatar. Deadline är på fredag.

VM startar 27 september och pågår fram till 6 oktober.

SÅ SÄNDS TV I SVT

Mästerskapet startar fredagen den 27 september klockan 15.15. Tävlingarna sänds i SVT1, SVT2, SVT24 och SVT Play och börjar vid 15-tiden under de allra flesta dagarna, de pågår sen sent in på kvällen. Mästerskapet avslutas fredagen den 6 oktober.

André Pops kommer vara programledare för sändningarna. Experter är Kajsa Bergqvist och Alhaji Jeng. Reporter är Marie Lehmann och kommentatorer är Jacob Hård och Niklas Nord. I ”specialgrenarna” maraton och gång kommer Peter Jonsson och Rickard Ekman vara kommentatorer. Birger Fält är expert under gångtävlingarna.