Tvingas boka om – för hundratusentals kronor

Han sa att han kunde hoppa högt på Stockholm stadion. Och det löftet skulle komma att hållas. Inför ett kokhett stadion seglade Armand Duplantis över 6.16 och slog sitt eget världsrekord utomhus.
Foto: CHRIS ANDERSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

På väg till VM i USA.

Då stoppades flera svenska friidrottstjärnor – och nu tvingas man boka om mängder av biljetter.

SAS-strejken innebär en jättesmäll för förbundet.

– Jag gissar att vi kommer gå upp emot 800 000 kronor över budget, säger sportchef Dejan Mirkovic.

SAS-piloternas strejk påverkar det svenska friidrottslandslaget rejält.

Under måndagen skulle Daniel Ståhl, Simon Pettersson, Fanny Roos, förbundskapten Kajsa Bergqvist och team manager Petra Ericsson flyga till USA, där VM startar om drygt en vecka.

Efter att ha checkat in och passerat säkerhetskontrollen fick de beskedet att flyget till San Francisco ställts in.

I stället för att fokusera fullt ut på det sportsliga påbörjades där och då en krishantering kring hur man egentligen ska få de svenska idrottarna till VM.

– Alla är inte bokade med SAS, men många är. Så det här kommer bli mycket jobb för att få ordning på det. Nu får vi försöka hitta lösningar, men det kommer bli dyrt. Biljetterna som vi tittar på nu ligger på priser mellan 30 och 50 000 kronor per person, sa Kajsa Bergqvist under måndagen.

Tvingas boka om VM-svenskarnas biljetter

I dag sitter kvintetten som missade måndagens flight på ett plan över Atlanten.

Det bekräftas av friidrottsförbundets sportchef Dejan Mirkovic.

– Ja, alla som skulle ha åkt i går åkte i dag, så det är skönt. Nu kommer vi ta det lite grann dag för dag, och lösa de aktivas resor för hand.

– Allt beror ju på vad som händer med strejken. Vi har blivit rådda att ha lite is i magen. Skulle strejken sluta och flygen komma i gång, så är det ju dumt att avboka resor redan nu.

För ledningen gäller det att ha både hängslen och livrem nu.

– Vi håller givetvis på att kolla på plan b hela tiden. Petra och Kajsa som har skött dessa bokningar sitter på planet på väg till USA. Jag och Marie Hedlund (landslagskordinator) har tagit över, så vi sitter och planerar för morgondagen, säger Mirkovic.

Han fortsätter:

– Vi kommer inte skicka upp någon till Arlanda i hopp om att SAS flyger. Är strejken inte över dagen innan flyget går, då får vi boka en ny biljett till personen. 

Kan gå 800 000 kronor över budget

Är det många som är inbokade på SAS-flighter?

– De flesta, tyvärr, så det är ganska troligt att vi kommer behöva göra många nya bokningar. 

Vad kan det här landa på i slutändan ekonomiskt?

– Det är jag som sitter med budgeten och är den som får gå till styrelsen och be om mer pengar. Vi får se vad den totala summan blir. När vi bokar om i dag, så ligger en biljett någonstans mellan 30 000 och 50 000 kronor. 

Enligt Mirkovic är det inte bara pilotstrejken som gör att VM-budgeten kommer spricka rejält.

Pandemin, inflationen och kriget i Ukraina påverkar också.

– Vi har egentligen haft ökade kostnader under hela våren. Ett snabbt överslag från den lagda budgeten i höstas så skulle jag gissa på att VM kommer kosta oss cirka 600 000 till 800 000 kronor mer än vad vi räknat med.


TV: Svensk friidrott på uppsving

Sverige åker till friidrotts-VM i Eugene med flera medaljkandidater än på länge. Armand Duplantis, Daniel Ståhl och Khaddi Sagnia är att nämna få. Både längdhopparen Thobias Montler och förbunskaptenen Kajsa Bergqvist ser den positiva trenden inom sporten. – Det betyder mycket att man har en bra känsla i truppen, säger Bergqvist

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.