Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tv-profilens tårar – hon är klar för EM

Annimari Korte. Foto: INSTAGRAM

En av friidrottens märkligaste och mest osannolika comebacker har precis ägt rum.

Tv-profilen Annimari Korte har gått från att intervjua friidrottsstjärnor till att själv kvalificera sig för EM.

– När tränaren sa vad jag hade fått för tid kunde jag inte fatta. Jag kan fortfarande inte sätta ord på det. Jag bara grät, säger Korte. 

Annimari Kortes juniorkarriär pekade på att hon gick en strålande framtid till mötes. Hon blev nordisk juniormästare i 100 meter häck och kom långt i både junior-EM och junior-VM. 

Men när hon skulle ta steget över till seniornivå kom de grava hälsobesvären. Korte, som alltid hade haft problem med ledsmärtor och åkommor, fick så ont i ryggen och benen att hon blev sängliggande under långa perioder. 

"Trodde att jag skulle dö"

– Läkarna sa att jag aldrig skulle kunna tävla igen. Det var så många problem. I några år kunde jag knappt röra mitt vänsterben, säger Korte.

Och som om smärtorna inte var nog, så utvecklade Korte en allergi som höll på att ta livet av henne. 

– Jag satte all mat i halsen. Några gånger trodde jag att jag skulle dö, jag kunde börja kvävas av bara en bit gurka. Jag fick åka ambulans några gånger och var på sjukhuset jätteofta. Till slut kunde jag inte svälja vatten ens. De fick reda på att jag är allergisk mot nästan all mat och det hade lett till flera inflammationer. Jag fick också smärtor i bröstbenet. Vissa dagar låg jag bara på mitt golv och grät. Det gjorde ont att andas. Det tog läkarna tre och en halv år att få reda på vad jag hade. Först för två år sedan blev jag smärtfri, säger hon. 

Korte sadlade om, för att ändå kunna få vara nära sporten hon älskade. Hon blev sportjournalist och började göra friidrottsintervjuer på den finska tv-kanalen YLE. 

– Jag pluggade i USA och England och tog en magisterexamen 2013. Och då började jag jobba med journalistik. Året därpå började jag åka för att bevaka Diamond League-tävlingarna, säger hon. 

"Svårt för mig att förstå"

För fyra månader kom så den osannolika vändningen i hennes historia. 

– Det är svårt för mig själv att förstå. Jag träffade en kompis som bad mig komma till Holland och springa häck med honom. Jag gjorde det för skojs skull, jag hade inga som helst förväntningar. Men träningen gick så bra. Jag tränade mer, och mitt mål då var att springa under 14 sekunder. Men i mitt första lopp sprang jag mitt bästa säsongstartslopp någonsin, säger Korte. 

Det var dock bara början. I dagarna sprang Korte på finfina 13.25 under en tävling i sin nuvarande hemstad Barcelona. Det är nog för att 29-åringen skulle kvalificera sig till att få springa i friidrotts-EM i Berlin nästa år

https://www.instagram.com/p/BWdaQFQlnnQ/

– När tränaren sa vad jag hade fått för tid kunde jag inte fatta det. Jag kan fortfarande inte sätta ord på det. Jag bara grät, säger Korte. 

Och Korte är inte klar där. 

– Det är första gången i mitt liv som jag mår bra, fysiskt. Jag känner att jag gör framsteg hela tiden, säger hon. 

– Om jag springer så här bra nu efter fyra månaders träning, så borde jag kunna springa under 13 sekunder nästa säsong. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!