Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

TV-profilens kritik: "Det är ovärdigt"

Jonas Karlsson har flera gånger varit inne på bristen på exakthet i mätningar inom friidrottenFoto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Daniel Ståhl tog silver efter en centimeterstrid mot Andrius GudžiusFoto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

LONDON. Daniel Ståhl förlorade VM-guldet med två centimeters marginal.

Men hur exakt var egentligen mätningen?

Eurosports friidrottsprofil Jonas Karlsson tycker att systemet måste moderniseras – omedelbart.

– Det här stör mig väldigt mycket, säger Karlsson.

Det var extremt små marginaler när VM-finalen i diskus avgjordes på Olympiastadion i London.

Daniel Ståhl från Sverige kastade 69,19.

Andrius Gudžius från Litauen kastade 69,21.

Ja, två ynka centimeter skilde dem åt och den här gången var det Gudžius som drog det längsta strået. Men Ståhl såg ingen anledning att deppa när SportExpressen träffade honom efteråt.

– Jag är väldigt nöjd med silvret. Det var hans dag den här gången.

En som var aningen mer irriterad var Jonas Karlsson. Den tidigare SVT-profilen, som nu bevakar friidrotts-VM för Eurosport, menar att mätningen inom diskus – och flera andra kastgrenar – är alldeles för bristfällig.

 

GUIDE: Allt om friidrotts-VM • Tider • Schemat • Truppen

"Det är ett skämt"

Den måste bli mer exakt.

– Diskusen landar, du har funktionärer som står tio meter ifrån där diskusen landar, som lunkar fram, de joggar fram, och sätter ner sitt mätredskap. Och du förlorar eller vinner en VM-final med två centimeter, säger Karlsson i ett tv-inslag som publicerats på Eurosports Twitter-konto.

Han frågar sin expertkollega Sanna Kallur vad hon tycker om situationen, men hon bollar bara tillbaka frågan.

– Vad tänker du om det? Jag tror snarare vi ska vända på det, säger Kallur.

Och då går Karlsson loss rejält.

Han förklarar först och främst att han skrivit och pratat om detta förr. Och det stämmer. Så sent som i mars tog han upp ämnet i en krönika för Bauhaus-galans hemsida och skrev bland annat: ”Jag har suttit på OS- och VM-arenor och häpnat över bristen på exakthet. Det är ett skämt.”

Borde ta efter tennisen

I tv-inslaget fortsätter han:

– Jag tycker det är ovärdigt friidrotten. Och det säger jag inte bara för att Daniel Ståhl den här gången förlorade med två centimeter. Friidrotten är en idrott som gör väldiga anspråk på att vara exakt. Vi mäter 100-meterslopp och 200-meterslopp i hundradelar och tusendelar. Vi står med mätstickor och mäter exakt höjd i höjdhopp och stavhopp, men i en kasttävling kan avgöras… på slump!

Han tycker att friidrotten aningen borde ha ett annat underlag för diskus, så att nedslaget syns tydligare. Eller så borde man helt enkelt ha någon sorts teknik som kan göra en exakt mätning. Som hawk-eye i tennis.

– Det stör mig väldigt mycket. Och det störde mig långt innan den här diskusfinalen med Daniel Ståhl. Någon gång vinner någon, ibland förlorar någon med så små marginaler att jag är väldigt tveksam till att de är exakt uppmätta, säger Karlsson.

När han till slut vinklar över mikrofonen till Sanna Kallur säger hon:

– Jag köper ditt resonemang, alla gånger.

 

https://twitter.com/EurosportSE/status/893952521856720896

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.