Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Teorin efter Armand Duplantis nya rekord

Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST VIA WWW.IMAGO-I / IMAGO IMAGES/SVEN SIMON WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Foto: IMAGO/IBL
Foto: GREGORIO BORGIA / AP TT NYHETSBYRÅN

Sergej Bubka, 56, fick ha sitt världsrekord i 26 år. 

Sen kom Armand Duplantis och tog över som stavhoppskung. 

– Jag tror han kan hoppa 6,20-6,25, säger Bubka till SportExpressen. 

Friidrottsvärlden har drabbats av Armand Duplantis-feber. 

Tidigare i år hoppade den 20-årige stavhoppsstjärnan 6,18, vilket innebar inomhusvärldsrekord - och under torsdagskvällen, på Olympiastadion i Rom, slog Duplantis till igen. 

Han klarade 6,15, och raderade därmed Sergej Bubkas 26 år gamla utomhusrekord (6,14). Bubka, som vann hela sex VM-guld utomhus under sin framgångsrika karriär, satte sitt första världsrekord redan 1984.  

”Grattis Armand Duplantis för att ha slagit mitt rekord! Fantastiskt resultat! Jag är glad för honom och hans föräldrar. De är superbra personer. Och jag är glad för friidrotten, och idrottsvärlden i största allmänhet, att vi har så pass lysande stjärna de kommande åren. Lycka till framöver, i din jakt på nya höjder”, skrev Bubka under torsdagskvällen på Twitter.

Bubka: ”Jag är väldigt glad” 

På fredagen fick SportExpressen en egen pratstund med friidrottslegendaren. På en sprakig telefonlina beskrev ukrainaren en stor glädje över Duplantis rekord - och inte en gnutta av bitterhet. 

– Jag blev väldigt glad. Han är en fantastisk kille, otrolig atlet. Kommer från en superfamilj, jag tävlade själv mot hans far. Det är fint att se en så stor stjärna med stor potential. Så jag är väldigt, väldigt positiv. Och jag är mycket nöjd att vi fått en ny stjärna inom friidrotten. 

Har du haft möjlighet att prata med honom, och gratulera? 

– Jag har inte haft möjlighet att prata med honom, men jag har postat på Twitter. Du kan ju tänka dig hur många, journalister som du, som är runt honom nu. Så vi kan snacka senare, men han såg min tweet! 

”Det är verkligen bra för sporten”

Bubka säger vidare att han tidigt noterade Duplantis framfart, och såg att 20-åringen hade något speciellt. 

– Jag såg tidigt att han var fantastisk, och jag var väldigt nöjd över att se hur målinriktad och dedikerad han var att träna varje dag

– Det är otroligt och fantastiskt. Det är mitt uppdrag som vice president i det internationella friidrottsförbundet och IOK-medlem att göra allt för den yngre och nya generationen att blomstra. Mondo är ett fantastiskt exempel. Folk kommer att fortsätta komma till friidrotten och börja med stavhopp. Det är fantastiskt. 

– Han har en väldigt bra personlighet. Han är trevlig mot alla, trevlig mot sina motståndare. Det är verkligen bra för sporten. 

Kan du se några särskilda likheter er emellan, bortsett från att ni hoppat så högt? 

– Det är klart... Hängivenhet, professionalism, kärleken till sporten. Man måste vara snabb och en bra gymnast. Det är sånt jag hade, och det har förstås han också.

Han är bara 20 år gammal. Jag tror många undrar hur högt han kan hoppa. Vad tror du? 

– Jag tror 6,20-6,25, jag tror det är nära, säger Bubka innan han måste avsluta samtalet.  

LÄS MER: Avslöjar irritationen: ”De får hålla käften” 

LÄS MER: Duplantis jämförs med Bolt efter superhoppet 

LÄS MER: Det är dags för mig att be om ursäkt nu 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.