Torneklints skarpa kritik: ”Helt galet”

Karin Torneklint lämnar posten som förbundskapten.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Meraf Bahta stängdes av för dopingförseelse 2019. 

Nu riktar den avgående förbundskapten Karin Torneklint kraftig kritik mot antidopingsystemet – som fällde långdistanslöparen. 

– Det känns väldigt tufft att bli så hårt dömd då. Det känns helt galet, säger Karin Torneklint. 

Efter att ha tränat systrarna Jenny och Susanna Kallur tillträdde Karin Torneklint som förbundskaptenen 2013. Under Finnkampen i början av september gör hon sin sista tävling i rollen. 

– Jag är en ganska osentimental människa, så jag tänker inte så mycket på det. Planen är att göra bra överlämningar, och sen sitter jag där en måndag och upptäcker att jag har slutat. Så kommer det nog bli, säger hon.  

Torneklint har fått uppleva flera framgångar för svensk friidrott. Bara några månader efter hon intog rollen fick hon se Abeba Aregawi ta hem VM-guldet i Moskva på 1500 meter. Daniel Ståhl har vunnit flera internationella medaljer och krönte sin karriär med ett OS-guld. Torneklint har även fått uppleva Armand Duplantis väg från supertalang till världens främste stavhoppare genom tiderna. 

Abeba Aregawi vann VM-guld för att sedan fällas för doping.
Foto: JESSICA GOW / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

– Det har varit fantastiskt att få vara med alla de här aktiva som vill göra jobbet, och verkligen är beredda att göra det. Det resulterar i framgångar. Det är så himla beundransvärt. Daniel (Ståhl) och Simon (Pettersson) är ett fantastiskt exempel på det, med all deras målmedvetenhet. 

Aregawi testades positivt

Men Karin Torneklint har inte bara upplevt framgångar under sin tid som förbundskapten. Hon har även fått hantera tuffa frågor. År 2016 testades Abeba Aregawi positivt för doping för att sedan frikännas och några år därefter fälldes Meraf Bahta för dopingbrott och stängdes av. 

Bakgrunden till avstängningen grundar sig i att Bahta vid tre tillfällen har under en tolvmånadersperiod brutit mot bestämmelserna om så kallad vistelserapportering, där idrottaren måste meddela Riksidrottsförbundet vart hon befinner sig någonstans för eventuella dopingtester. 

Karin Torneklint riktar nu skarp kritik mot bestämmelsen om vistelserapportering och menar att systemet är för krångligt för vissa idrottare att hantera.  

– Det tuffaste under min tid är det som har handlat om antidoping. Kraven är orimligt höga på våra aktiva på att vara tillgängliga. Det är mänskligt att inte klara systemet för de är betydligt mer krångligt än vad folk säger. Det är väldigt tufft att se människor som har problem med detta. Om man missar något testtillfälle skapar det en stor stress. Vi vill jobba med antidoping, men vi vill inte att våra idrottare ska må dåligt på grund av ett system som vissa inte känner sig trygga med. 

Meraf Bahta fälldes för doping 2019.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Den avgående förbundskaptenen föreslår i stället en lösning där en applikation markerar vad idrottaren befinner sig dygnet runt. 

– Jag tror det finns alternativ för de som inte klarar av det nuvarande systemet, i stället för att anmäla sig på olika platser kan man en göra en ”Hitta min iPhone”-variant, så slipper man det här rapporteringskravet. Idrottare är beredda att göra de här uppoffringarna om de fick, men de får inte, säger Torneklint och fortsätter. 

Överlämnar till Kajsa Bergqvist

– Meraf Bahta är en sådan person som skulle ha ha sluppit massa problem om vi hade haft den lösningen. Hon har alltid varit tillgänglig, men inte klarat av systemet. Det känns väldigt tufft att bli så hårt dömd som hon blivit. Det är ett tydligt exempel på det. Det känns helt galet. 

Karin Torneklint överlämnar sin roll efter Finnkampen till Kajsa Bergqvist, men vet inte vad som väntar nu. 

– Nej, jag har ingen aning. Det blir spännande att se vad som händer. Men först ska jag bada i vallgraven tillsammans med Kajsa. Det blir ett bra avslut att introducera henne till det, säger Karin och skrattar. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.