Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Thörnblad: "Har inte fått hjälp från någon"

Foto: Sanna Dolck

Han var länge en av Sveriges största friidrottsstjärnor, men en djup depression för två år sedan satte stopp för allt.

I en stor intervju berättar nu Linus Thörnblad för SportExpressen.se om hur han kämpar för att komma tillbaka som människa - och om det uteblivna stödet från friidrottsförbundet och SOK.

– Jag hade behövt all stöttning man kan få - och då har man fått noll. I mitt fall har jag inte fått någon som helst hjälp efter karriären. Om någon säger något annat är det bullshit, säger han till SportExpressen.se.

Linus Thörnblad var mitt uppe i karriären och tävlade om medaljer i internationella mästerskap.

Då förändrades allt.

2010 hamnade höjdhopparen i en mental svacka och drabbades av utbrändhet, och i april 2012 fick han till sist nog.

Depressionen gjorde att han slutade med friidrotten - 27 år gammal.

"Var nere på noll"

Ett halvår senare kämpar han fortfarande för att hitta sig själv igen.

– Jag har oerhört långt kvar till 100 procent. Samtidigt har jag varit så nära noll man kan komma. Nu är jag väl på 25 kanske och från 0 till 25 är ändå stor skillnad. Jag kan hoppa på lite gig och motionera en till två dagar i veckan, säger Linus Thörnblad till SportExpressen.se.

Hur har tiden varit sedan du la av?

– Man började om på nytt med nya saker, ett nytt liv med allt vad det innebär. Att undvika att sätta sig i press och så. Man får lära sig att acceptera att man har en viss energidepå att använda. All mental ansträngning tar energi och det är svårt att acceptera.

– Man börjar om från noll. Man tar två steg bak och ett steg fram. Det är jäkligt tufft, det är ingen som hjälper en direkt. Man söker den hjälpen själv och är man i det läget jag var så orkar man inte ta tag i det.

"Noll samtal på ett halvår"

Trots att Linus Thörnblad har vunnit både VM- och EM-medaljer för Sverige och varit ett ansikte utåt för svensk friidrott under många år har han i dag ingen kontakt med vare sig Svenska friidrottsförbundet eller SOK (Sveriges olympiska kommitté).

– Nej, det har inte varit ett enda samtal sedan jag slutade. När jag slutade fick jag ringa och meddela det, men jag har inte fått någon hjälp av någon. Det är ju inte så jävla bra. Så, ja... den relationen är noll och det är ganska tråkigt. Man skulle ha velat ha lite hjälp när man har offrat så mycket för dem, säger han och fortsätter:

– Det är egentligen en intervju i sig. Det har varit väldigt mycket prat de senaste åren om att man hjälper idrottare till en karriär efteråt och att det är så viktigt. I mitt fall hade jag behövt all stöttning jag hade kunnat få - och då har man fått noll. Så i mitt fall är det rent bullshit att man hjälper idrottare med psykiska problem efter karriären. Noll samtal på sex månader är inte den bästa backupen.

Vill se förändring

Vad hade du velat ha för hjälp?

– Allt möjligt egentligen. Hjälp med arbetsträning och kanske någon form av hjälp med försäkringar och så. Förbundet och SOK har guldkontakter när det gäller sånt. Visst, man kan söka hjälp av dem, men är man nere och låg så orkar man inte driva på, säger han.

Thörnblad riktar hårdast kritik mot de personer som hjälpte honom under hans tid i landslaget. Efter att han beslutade sig för att lägga av är det ingen som har hört av sig.

– SOK och förbundet har jag inte fått någon respons av efteråt. Där har jag ändå gått igenom förbundsläkare, SOK:s läkare och SOK:s beteendevetare. De är jag mest besviken på. Vi hade kontinuerlig kontakt, men så fort jag var utanför deras händer så var det slut. Så fort jag inte själv kontaktade och jagade vår förbundsläkare fanns det ingen backning.

Då misstänker jag att vänner och familj har varit viktiga för dig?

– Ja, föräldrar, kompisar och min sambo har hjälpt mig mycket. Men det är vissa grejer som man inte kan göra själv. Allt juridiskt hade man velat ha hjälp med.

Föreläser

För tillfället saknar Linus Thörnblad ett fast jobb. Han har i stället arbetat en del som expertkommentator för Eurosport och börjat hålla föreläsningar.

Han berättar att han letar efter jobb, men att ett arbete på heltid i dagsläget är otänkbart.

– Jag är lite sugen och kollar runt lite. Jag försöker fixa en 25-procentig tjänst och då kombinera med lite föreläsningar och inspelningar. Att arbeta 100 procent skulle jag aldrig klara av.

Vad vill du ha för jobb?

– Det hade varit skönt att inte göra något offentligt till en början. Om folk känner igen en kan det bli lite jobbigt. Annars är jag relativt öppen för förslag, men det är inte helt lätt. Men jag har funderat lite på det här med personlig tränare, säger han.

Hur klarar du dig ekonomiskt?

– Jag har lagt undan och investerat smart. Det är de pengarna jag lever på. Jag har blivit sjukskriven, men inte blivit godkänd av försäkringskassan. De anser att jag har varit kapabel att byta jobb, men det är svårt när jag ett tag knappt kunde handla mat och sov 16-20 timmar per dygn. De bedömde att jag inte var sjuk trots att specialister sa annat.

"Inte personen man vill vara"

27-årige Linus Thörnblad har inte hoppat ett enda höjdhopp sedan han la skorna på hyllan. Och han har inte heller några planer på att göra det.

Men tränaryrket lockar lite - i varje fall längre fram.

– Jag har funderat lite på det, men inte just nu, säger han.

Förra gången vi pratade sa du att du var "sugen på att komma tillbaka som människa". Är du tillbaka nu ?

– Man börjar komma tillbaka. Men många gånger orkar man inte vara den person som man vill vara. Man vill göra saker, hänga med kompisar, vara positiv och klara av att jobba. Men just nu räcker inte energin till.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.