Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Teorin: Därför avbröt han efter rekordet

Foto: ALEX TODD/SPP/SHUTTERSTOCK / ALEX TODD/SPP/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: ALEX TODD/SPP/SHUTTERSTOCK / ALEX TODD/SPP/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: IAN RUTHERFORD / AP TT NYHETSBYRÅN

Armand Duplantis hade bud på mer när han flög över 6,18 i sitt nya världsrekordhopp.

Men valde att stanna där.

Tommy Åström förstår varför.

– Jag tror att det handlar om pengar och att inte förstöra spänningen, säger friidrottskommentatorn.

Exakt en vecka efter det galna världsrekordet i polska Torun skrev Armand Duplantis ny historia.

Rekordnoteringen 6,17 höll sig bara i en vecka, för under inomhustouren i Glasgow noterades den svenske superstjärnan för 6,18. Och det var knappast med darr på ribban.

Duplantis slog sitt eget världsrekord med god marginal och Kanal 9:s kommentatorsduo, bestående av Tommy Åström och Peter Häggström, spekulerade i huruvida 20-åringen skulle höja ribban ytterligare eller inte.

Svaret blev: Inte. Armand Duplantis stannade på 6,18 och Tommy Åström har full förståelse för beslutet. 

– Jag tror helt enkelt att det handlar om ekonomi och att hålla uppe intresset för nya rekord. Det är inte som i fotboll och ishockey där det tickar in en månadslön. Många inom friidrotten kämpar för att få ihop pengar och det finns ju en världsrekordbonus, säger Åström.

Teorin: Därför stannade Duplantis på 6,18

Enligt uppgifter ska Duplantis ha fått cirka en halv miljon kronor av det internationella friidrottsförbundet och 300 000 från arrangören i Glasgow. Dessutom tillkommer stora bonussummor från svenskens sponsor Puma.

Ett världsrekordhopp är således värt miljonbelopp.

– Ett världsrekord är värt så mycket pengar för de aktiva att det vore totalt feltänk av ”Mondo” att slänga upp ribban på exempelvis 6,30. Skulle han klara det minskar ju chanserna att slå rekord i framtiden och på så vis skjuter man sig själv i foten. Det finns inte jättemycket pengar inom sporten och det gäller att maximera det, säger Åström.

Du tror att ”Mondo” väljer att höja med en centimeter åt gången för att maximera inkomsterna?

– Ja, det tror jag och jag tycker att det är helt rätt. Han är världens otvivelaktigt främste friidrottare just nu, sportens nye Usain Bolt. Och tittar man på Duplantis så tjänar han ju lite om man jämför med många fotbollsspelare och hockeyspelare i samma ålder. Det är småpengar i jämförelse. Jag tycker att det är bra för sporten och att det är roligt att världens bäste friidrottare tjänar bra.

Tommy Åström: ”Har varit en pärs”

Tv-profilen jämför med stavhoppsikonen Sergej Bubka.

– Man såg ju det på honom när han var i form att han hade mer i sig. Men han sparade sig för att sätta nya rekord.

Armand Duplantis manager Daniel Wessfeldt:

– Nej, han valde att inte fortsätta. Man vill inte lägga ribban så högt att man tappar motivationen. Hade ”Mondo” varit 31 år gammal hade han nog försökt gå så högt som möjligt, men grabben är 20 och har en hel utomhussäsong framför sig.

Stavhoppsstjärnan har två inomhustävlingar kvar på touren och Tommy Åström utesluter inte att det kan komma nya världsrekord inom den närmaste framtiden.

– Det har verkligen varit en pärs. Det känns som att de här tre tävlingarna var tre olika chocker. Först att han överhuvudtaget var nära världsrekordet i Tyskland, sen slog han det i Polen och nu att han var så högt över i Skottland, säger han och avslutar:

– Sen finns det en aspekt till. Om han slår rekordet med många centimeter så minskar värdet för hela friidrotten, man förstör spänningen. Galorna vill ha världsrekord och skulle han ha kört på skulle chanserna att han gör det i nästa gala minska drastiskt. Det är bäst för alla. Både ”Mondo” och galorna vill ha så många rekord som möjligt. 

Hör kommentatorerna gå ”bananas” när Duplantis klarar 6,18

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.