Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tar första svenska guldet – på 23 år

Foto: PEDRO ROCHA / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: PEDRO ROCHA / AP TT NYHETSBYRÅN

Sverige har sin första EM-guldmedaljör i terränglöpning sedan Sara Wedlund 1996. 

Robel Fsiha tog hem segern före stora namn som Filip Ingebrigtsen. 

– Mitt mål var att ta guld, så jag är väldigt glad, säger han till arrangörens hemsida

1996 så sprang Sara Wedlund hem guldet på EM i terränglöpning som hölls i belgiska Charleroi. 23 år senare har Sverige på nytt en segrare på den individuella distansen. 

Robel Fsiha knäckte kända namn som Aras Kaya, Filip Ingebrigtsen och skidåkaren (!) Didrik Tönseth på tiden 29.59. 

Sveriges första EM-guld någonsin på herrsidan

Han var helt överlägsen sen avslutande kilometern och hade hela elva sekunder ner till Kaya som slutade tvåa. Det är Sveriges första på herrsidan genom tiderna. 

– Det var ett riktigt tufft lopp, men jag har tränat väldigt mycket. Så för mig handlade det mest om att fokusera på det jag gjort på träning – och det var lätt, säger Fsiha till arrangörens hemsida

– Det var väldigt mycket tuffa konkurrenter här, men det var jag förberedd på. Jag visste att de andra skulle försöka hänga på mig, men jag har jobbat hårt med att träna i backar. Mitt mål var att ta guld, det är det jag har tränat för. Det gjorde jag, så jag är väldigt glad.

23-åriga Fsiha tävlar för Spårvägen och har sedan tidigare en rad SM-guld på meritlistan. 2019 tog han bland annat hem segern i halvmaraton och 10 kilometer landsväg. Dessutom tog han ett silver på 5000 meter.

Svenskt brons i damklassen

Dagen fortsatte i succéns tecken för Sverige. Kort efter Fsihas guld var det dags för damernas lopp - och där blev det en ny svensk medalj. Samrawit Mengsteab tog hem bronset. 

– Det känns fantastiskt. För innan jag kom hit var träningen varit allt annat än perfekt, så jag är väldigt nöjd med resultatet. Jag hade verkligen inte förväntat mig det här. Banan var dessutom lite hård, men väderförhållandena var riktigt bra för terränglöpning, säger hon.  

https://twitter.com/EuroAthletics/status/1203664314944688128

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.