Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Tänk att det var mitt första världsrekord!”

Här gör Sagnia sitt jättehopp.Foto: Instagram/ullevifriidrott
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Tuffa corona-tider råder i idrottsvärlden, då slog friidrottaren Khaddi Sagnia, 26, till med ett ”världsrekord”. 

Och det i en minst sagt udda gren – stående längdhopp. 

– Tänk att det var mitt första världsrekord, säger Khaddi Sagnia. 

När alla tävlingar är inställda på grund av corona-pandemin har friidrottarna i Göteborg valt att satsa på en udda gren: Stående längdhopp. 

Först ut var Örgryte, och sedan följde Ullevi/Vikingen efter. För den sistnämnda klubben tävlar längdhopparen Khaddi Sagnia, som slog till med ett jättehopp. 

Sagnia hoppade hela 3,07 meter i sporten som inte har varit officiell i Sverige på 60 år. Ett hopp som kan ses som ett världsrekord, åtminstone enligt friidrottsexperten A Lennart Julin. 

– Man kan nog ganska säkert säga att det här är det bästa som har gjorts enligt gällande regler i världen. Men å andra sidan, hur många har prövat på?, säger han till GP

”Det var jävligt kul”

När SportExpressen når Khaddi Sagnia berättar hon om sitt monsterhopp i den udda grenen. 

– Det fanns en klubb här i Göteborg som hade ett klubbmästerskap i stående längd. Då hängde min klubb med på det och… det var svinroligt!

Visste du om att var bra på stående längdhopp?

– Ja, jag har ju 3,15 som personligt rekord. Nu hoppade jag 3,07. Jag hade fyra hopp och alla var över tre meter, så det var en liten överraskning med tanke på hur tunga mina ben kändes. Det var jävligt kul.

Men A Lennart Julin säger att det här kanske är världsrekord. Är han ute och cyklar?

– Jag har faktiskt ingen aning! Jag började skratta när jag läste det. Jag bara: ”What? Ofta?” Men ska man fråga någon så är det ju honom, han har koll på allting.

…så vi säger att det är världsrekord?

– Ja, vi säger så. Gud vad roligt! Tänk att mitt första världsrekord kom i stående längdhopp!

Tillbaka efter skadeuppehållet

För drygt ett år sedan skadade Khaddi Sagnia korsbandet och tvingads till operation. Skadan höll henne borta från tävlingar i nästan ett år, men under en inomhustävling i Växjö i januari gjorde hon comeback. Och sedan dess har det sett ljust ut. 

– Jag har kunnat träna på otroligt mycket och kunnat köra på felfritt, inte känt någonting. Det har varit väldigt skönt och det har pushat mig framåt, att ha den känslan i träningen.

Vad känner du inför den här osäkra sommaren?

– Herregud. Alltså jag är ett stort frågetecken, helt seriöst. Även fast jag fått mycket förklarat för mig, jag läser och tittar mycket på nyheter, men jag är ändå ett stort frågetecken. Jag tror inte att jag förväntar mig så mycket, utan jag tränar på och avvaktar och ser vad som händer. Vi håller fortfarande i gång och man får försöka ta en dag i taget. EM blev inställt och det man väntar på nu är att se om vi kan få tävla på egen ort, det får vi inte göra nu, det är bara yngre som får göra det. Jag hoppas att vi kan få tillåtelse att göra det så småningom, för det vore skitbra för oss.

 

LÄS MER: Sagnias succé i comebacken 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.