Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Talangens bakslag: ”Det har varit tungt”

Gunnarsson vann JEM-guld 2017. Foto: GIAMPIERO SPOSITO / BILDBYRÅN
Nu missar hon VM i Doha 2019. Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gunnarsson var med i VM 2017. Foto: BILDBYRÅN

Lisa Gunnarsson, 20, är en av världens största stavhoppstalanger.

Men just nu har hon problem.

En stressfraktur i foten har stoppat henne från att tävla i sommar – och det blir ingen start på VM.

– Det är surt att jag missat hela säsongen, säger Gunnarsson.

Lisa Gunnarsson är hemma i USA när SportExpressen når henne.

Sen ett år tillbaka pluggar 20-åringen på Louisiana State University (LSU) där hon har möjlighet att träna ihop med Armand ”Mondo” Duplantis och hans pappa Greg.

– Jag trivs jättebra här, säger Gunnarsson.

– Jag går ju maskinteknik så det är lite jobb, det är tufft. Men jag går på halvfart så att jag ska hinna med träningen också.

Och du får bra hjälp med träningen?

– Verkligen. ”Mondo” är ju i Europa nu och laddar för VM, men han kommer tillbaka sen och det är bra för mig. Vi kommer fortsätta att träna ihop.

– Greg är min tränare och jag lär mig jättemycket av honom. Jag hoppas att det visar sig i vinter.

https://www.instagram.com/p/BtG-B_3HNOx/

Ja, för i sommar kommer vi inte att få se Lisa Gunnarsson hoppa stavhopp.

Hon har haft problem med en stressfraktur i foten och har därför inte kunnat göra en enda tävling den här säsongen. Hon kommer dessutom att missa VM i Doha som startar om en månad.

Siktet är i stället inställt på en comeback i vinter.

– Jag tror att jag kommer vara hel och tävlingsklar i januari. Och det ser jag verkligen fram emot. Målet är att göra en riktigt bra comeback, säger Gunnarsson.

 

LÄS MER: Stor guide – allt du behöver veta inför VM i Doha 2019 

Samma skada som Meijer

Det här är det första stora bakslaget i Lisa Gunnarssons karriär. Fram tills i år har allting gått som på räls.

Redan som 15-åring fick hon sitt stora genombrott när hon slog till med 4.25. Året därpå hoppade hon 4,50 som fortfarande är världsrekord för 16-åringar. Sedan tog hon ytterligare kliv 2017 och 2018 och förbättrade sitt personliga rekord till 4,60.

När foten började spöka kände hon att ännu bättre höjder var på väg.

– Allting kändes jättebra inför den här säsongen, men foten gjorde ont. Och det var frustrerande först eftersom läkarna inte såg något fel på foten. Till slut upptäckte man att det var en stressfraktur och då blev det en lång läkningsprocess med mycket vila.

Hon fortsätter:

– Michaela Meijer hade exakt samma skada förra året, men den var snäppet värre och hon tvingades operera. Jag hade lite mer tur. Men… det är bättre att ta ett break det här året och bli helt bra och komma tillbaka nästa år. Annars hade risken varit att jag fått problem igen.

https://www.instagram.com/p/BhDI_zknZ7h/

Hur är det med foten nu?

– Det är mycket bättre. Den är fortfarande under läkning, men just nu känner jag inte av den alls och jag trappar upp träningen försiktigt. Det är bra nu, men det har varit tungt.

Du hade velat vara med och tävla i sommar?

– Ja, så klart. Jag hade tänkte vara med och kvala in till VM i Doha, det var målet. Det har varit jobbigt, absolut. Men det här får mig bara att bli ännu mer taggad inför nästa år.

Siktet är inställt på OS i Tokyo?

– Exakt. Och jag försöker tänka lite positivt: Jag får ju mer tid att ladda inför OS jämfört med de som tävlar i Doha. Jag kan ju börja min uppladdning redan nu. På så sätt är det bra. Där får jag en liten fördel.

Till sist: Hur länge kommer du att stanna kvar där borta i USA?

– Jag kommer att gå klart utbildningen här till att börja med så det blir minst tre år. Men jag trivs väldigt bra som sagt, så jag kanske blir kvar längre än så.

Sveriges största VM-hopp enligt SportExpressens Ludvig Holmberg

1) Daniel Ståhl, diskus

Har kastat 71,86 i sommar och det är dryga metern bättre än världstvåan Fedrick Dacres. Kommer till Doha som en klar guldfavorit. Andrius Gudžius, som vann VM-guld 2017 och EM-guld 2018, har bara kastat 67,73 den här säsongen.

2) Armand Duplantis, stavhopp

Kan mycket väl hoppa hem guldet i Doha, men knapp favorit just nu är nog ändå Sam Kendricks som hoppat 6,06 i sommar. Duplantis har dock varit över sex meter flera gånger om och borde vara med i toppen även i VM.

3) Erika Kinsey, höjdhopp

Har klarat 1,96 två gånger om i sommar och har känts stabil över 1,94. Hur långt det kan räcka? På VM 2017 blev man fyra på 1,95. Problemet är bara att nivån varit hög den här säsongen med sex damer över två meter.