Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Talangens avslöjande – om den tunga tiden

Amanda Hansson med Sanna Kallur 2016.
Foto: BILDBYRÅN
Hansson har pekats ut som en av Sveriges största talanger.
Foto: PRIVAT / Instagram
21-åringen har dock stött på motgångar den sista tiden.
Foto: KALLE PARKKINEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Den tidigare supertalangen Amanda Hansson, 21, har en tung tid bakom sig.

I vintras övervägde hon att avsluta karriären.

– Jag tog en paus, åkte hem till familjen i Stockholm och kände efter hur jag ville göra. Men jag kom fram till att jag vill fortsätta, säger Hansson.

Nu tar hon ny sats mot världstoppen – med en annan inställning.

Amanda Hansson var bara 16 år gammal när hon tog SM-silver för seniorer på 100 meter häck 2016. Året därpå noterade hon för tiden 13,42 – och rankades som en av världens bästa häcklöpare i sin årsklass.

Men vägen till toppen är sällan spikrak och efter det kom de första motgångarna för Hansson.

Först var det skolan som gjorde att hon tappade fokus på tävlandet och hade svårt att prestera. Sen hamnade hon i en märklig karusell med flera tränarbyten och en kortare sejour på Texas A&M University i USA, som fick avbrytas på grund av pandemin.

Läget nu? Amanda Hansson är tillbaka i Sverige och i onsdags kväll dök hon upp på Folksam GP i Göteborg där hon sprang 200 meter på tiden 25.84 – nästan en och en halv sekund från hennes personliga rekord.

– Det här var jättedåligt, säger Hansson och skrattar uppgivet när SportExpressen stannar henne i intervjuzonen efteråt.

Vi behöver inte prata så mycket om det här…

– Det låter bra!

Mer intressant än ett misslyckat 200-meterslopp är så klart hur en av Sveriges största häcktalanger ska hitta tillbaka till sin högsta nivå igen. Och svaret verkar vara att tillfälligt undvika just häcklöpningen.

– Jag kör lite annorlunda i år. Jag har typ satsat på sprint, alltså slätsprint, bara. Jag har inte sprungit häck eller hoppat längd på några månader, säger Amanda Hansson som även har imponerat i längdhopp där hon har ett personligt rekord på 6,29.

Framsteg med Tregaro

Hur tänker du?

– Jag känner att jag saknar ganska mycket grundsnabbhet. Det märktes ju ganska tydligt i dag. Jag känner att det är där jag måste börja och när jag fått tillbaka snabbheten så kan jag börja springa häck och hoppa längd igen.

Det är ändå dit du vill tillbaka?

– Det är dit jag vill tillbaka, absolut. Men man måste verkligen vara snabb i de grenarna och det är jag inte just nu.

Vad hände med snabbheten?

– Jag vet inte! 2019 bytte jag tränare första gången och jag hann inte riktigt anpassa mig till honom innan jag flyttade till USA. Och sen bytte jag tränare igen när jag varit i USA i några månader. När jag kom hem till Sverige bytte jag tränare igen – innan jag flyttade till Göteborg och började köra med Yannick Tregaro.

– Det har varit många tränare nu och jag tror bara att jag behöver lite kontinuitet och ha lite tålamod, då kommer resultaten att komma.

Amanda Hansson förklarar att hon gjort framsteg under tiden med Yannick Tregaro och hon menar att de är på rätt väg ”även om det kanske inte syns än”. Hon tror att resultaten kommer bli bättre mot slutet av sommaren.

Men hon skyndar långsamt.

Kanske blir det några häcktävlingar i sommar, men inget längdhopp alls. Det får vänta till inomhussäsongen.

Övervägde att lägga av

Hur har det varit för dig att uppleva några år med lite motgångar?

– Det har varit väldigt tufft. Det har varit massa prestationsångest när jag tävlat. Och…i vintras kände jag att ”det här nog inte det här jag vill hålla på med”. Jag tyckte inte det var något roligt då.

– Men det var mycket annat också. Det var corona, alla satt instängda och det var mörkt i Sverige. Jag tror bara det var en blandning av allting.

Du tänkte lägga ner i friidrotten?

– Ja, jag kände att ”nu tar jag en paus”. Jag åkte hem till Stockholm och var med familjen i typ fyra veckor och körde ingen träning mer än att jag joggade lite. Jag var där och kände efter hur jag ville göra och…jag kände att jag vill hålla på med friidrott, men jag behöver ha en annan inställning. Nu försöker jag bara känna glädjen i det här och sen får resultaten komma senare.

Hon tar 200-metersloppet i Göteborg som exempel.

– För 1-2 år sen hade jag gått i väg och gråtit i någon buske, men nu känner jag ”det var ändå roligt” och jag får hoppas att det går bättre i nästa tävling.

Amanda Hansson ler.

– Jag känner verkligen att jag trivs i Yannicks träningsgrupp. Jag har många bra vänner i gruppen och det är roligt att gå till träningarna.


LÄS MER: Succé för Tilde Johansson – efter svåra beslutet

LÄS MER: Ilskan: ”Han skyller på någon jävla kenyan”

LÄS MER: Här snuvas Daniel Ståhl på sitt jättekast: ”Nej!”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.