Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Talangen gör debut: ”Verkligen speciellt”

Tilde Johansson. Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Michel Tornéus. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

En legendar tackar för sig.

I helgen tävlar Michel Tornéus, 33, i Finnkampen för allra sista gången.

Samtidigt kommer en ny supertalang göra debut.

– Tidigare har jag bara stått på läktaren och hejat på. Nu ser jag fram emot att vara med och tävla, säger 18-åriga Tilde Johansson som både kommer att hoppa längd och springa 100 meter häck.

Michel Tornéus gör i helgen sin näst sista tävling i karriären. Efter SM i Karlstad väljer den svenska rekordhållaren i längdhopp (8,44 lyder rekordnoteringen!) att lägga upp spikskorna på hyllan och luta sig tillbaka.

Men han är inte helt färdig än.

– Jag lever i nuet och just nu är jag friidrottare, säger Tornéus.

– Jag ser verkligen fram emot att få tävla i Finnkampen och framför allt att få göra det på hemmaplan, inför vänner och familj. Det ska bli otroligt kul.

Hur är formen inför tävlingen?

– Det känns bra. Jag har gjort allt jag kan och verkligen vridit ur disktrasan ordentligt. Nu ser jag fram emot att få tävla. Finnkampen är en lagtävling och jag ska bara försöka ta så många poäng jag kan till laget. Men finländarna är duktiga så det kommer att bli tufft.

Tornéus gör sista Finnkampen

Tornéus har hunnit bli 33 år gammal och han har en lång karriär bakom sig, med EM-guld (inomhus 2015) och VM-brons (inomhus 2014) som två höjdpunkter. Ett resultat som sticker ut är också fjärdeplatsen i OS 2012, där han missade medalj med en centimeter marginal.

Han har också många fina minnen från Finnkampen.

– Den första gången jag var med var 2005 på Ullevi och då var ju friidrotten som hetast. På två dagar var det 40 000 som var där och tittade. Det häftigt att bara vara med i landslaget och tävla tillsammans med de storheter vi hade under den tiden, säger Tornéus.

– Men det som är speciellt för mig med Finnkampen är att det är en lagtävling. Det finns så mycket gemenskap i det när ett lag jagar samma mål. Det gör tävlingen så otroligt rolig. Att känna energin som finns i en grupp är helt fantastiskt.

Samtidigt som han nu tackar för sig så gör en av Sveriges mest lovande friidrottare debut i Finnkampen. 18-åriga Tilde Johansson har hoppat 6,73 i längdhopp den här sommaren.

Exakt hur bra det är? Ingen annan junior i världen har hoppat lika långt. Och hon är femma i Sverige genom tiderna – bland seniorer.

Tilde Johansson dubblerar i Finnkampen

Som om det inte var nog har hon vunnit guld på U20-EM på 100 meter häck (!) den här säsongen.

– Jag är jättenöjd med den här sommaren och känner mig redo att tävla i Finnkampen för seniorer nu, säger Tilde Johansson som har tre raka segrar i Ungdomsfinnkampen bakom sig.

Vad är det som är speciellt med Finnkampen?

– Oj, jag vet inte riktigt. Men det är verkligen speciellt. Det är sällan man får den där riktiga lagkänslan annars. Alla hejar på varandra och man har verkligen publiken med sig. Det är häftigt.

Förbundskaptenen Karin Torneklint väljer att använda Tilde Johansson både i längdhoppet och på 100 meter häck.

– Det ska bli kul att dubblera. Jag kommer bara försöka göra mitt bästa och försöka hjälpa laget så mycket jag kan, säger Johansson.

– Det kommer bli en väldigt rolig helg.