Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Avslöjar problemet efter hårda kritiken

Armand Duplantis är på jakt efter världsrekordet.Foto: VIRGINIA MAYO / AP TT NYHETSBYRÅN
Han lyckades inte ta sig över 6,15 i Bryssel.Foto: VIRGINIA MAYO / AP TT NYHETSBYRÅN
På söndag ska han försöka igen på en gala i Berlin.Foto: FRANCOIS LENOIR / REUTERS BILDBYRÅN
På söndag ska han försöka igen på en gala i Berlin.Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Armand Duplantis.Foto: CHAI VON DER LAAGE / IMAGO/CHAI V.D. LAAGE IMAGO SPORTFOTODIENST

Tv-sändningen fick våldsam kritik när Armand Duplantis försökte slå världsrekordet i Bryssel.

Nu avslöjar SVT vad som egentligen hände.

Kanalen förklarar också att de vidtagit åtgärder inför helgens tävling i Berlin – där Duplantis ska göra en ny attack på 6,15.

– Tittarna ska inte missa några världsrekordförsök, säger projektledaren Tobias Alsing.

Det var exakt vad som hände under Diamond League-galan i Bryssel i förra veckan. Samtidigt som Armand Duplantis gjorde försök på världsrekordhöjden 6,15 så fick tittarna i SVT se Duplantis hopp på 5,80 från tidigare under kvällen.

Anledningen? Produktionen i Bryssel valde att prioritera Mo Farahs världsrekordförsök på en timmes löpning och stavhoppet visades därför med en rejäl fördröjning.

Det här ledde till starka reaktioner.

”Tv-sändningen från Bryssel är fan under all kritik!”, skrev Stefan Holm på Twitter.

”Det här var det värsta jag varit med om”, skrev Radiosportens kommentator Alexander Lundholm.

”Var inte tillgängliga”

SVT:s projektledare Tobias Alsing erkänner att det inte blev bra.

– Nej, galan i Bryssel var ingen höjdare för alla som ville följa stavhoppet. Tyvärr prioriterade den belgiska bildproducenten annat, vilket var väldigt olyckligt, säger Alsing och förklarar vad det var som hände.

– Normalt sett har vi tillgång till flera olika signaler, superfeeder som de kallas här, från Diamond League-galorna där vi kan få till exempel stavhopp på en signal och långa kast på en annan – just för att kunna visa tittare sånt som inte kommer på världsfeeden. Nu var tyvärr inte superfeederna tillgängliga i samband med galan i Bryssel och då var vi hänvisade till världsfeeden.

Han fortsätter:

– Flera produktioner av Diamond League-galorna i år har sett väldigt annorlunda ut på grund av coronapandemin. Med det i åtanke får man ibland acceptera att allt inte är som vanligt.

Bokat extra signal

Redan på söndag väntar nästa tävling för Armand Duplantis och även den sänds i SVT. Det handlar om ISTAF-galan i Berlin som är en del av World Continental Tour, nivån under Diamond League.

– World Continental Tour produceras inte efter samma mall som Diamond League, så där finns normalt inte extra signaler att boka. Det har vi dock gjort till galan i Berlin på söndag just för att tittarna inte ska missa några eventuella rekordförsök i stavhoppet, säger Tobias Alsing.

Tävlingen avgörs på Olympiastadion i Berlin, alltså samma plats där Armand Duplantis tog EM-guld 2018 och fick sitt stora internationella genombrott.

Pappa Greg Duplantis tror att vi kan få se nya höga hopp på söndag:

– Det är ett av ställena han verkligen gillar att tävla på och där är det väldigt bra förutsättningar för stavhoppare. Jag hoppas att han kan hoppa 6,15. Om vinden samarbetar lite kan det gå, men ibland kan det vara tufft med vinden i Berlin.

Efter Berlin väntar ytterligare två tävlingar innan Armand Duplantis avslutar utomhussäsongen och tar ett uppehåll inför vintern.

– Det blir en gala i Rom och en gala i Doha. Och jag tror att han kommer kunna leverera bra resultat i de här sista tävlingarna. Vi har gott om med tid mellan varje tävling och han är i bra form nu, säger Greg Duplantis.

 

FOTNOT: Stavhopp har inte officiella världsrekord både inomhus och utomhus, som många andra grenar inom friidrotten, utan bara ett totalt världsrekord. Det världsrekordet har Armand Duplantis just nu, efter sitt 6,18-hopp inomhus i vintras. Klarar han 6,15 skulle det vara det högsta någon någonsin har hoppat utomhus – Sergej Bubka har hoppat 6,14 – och ett inofficiellt världsrekord utomhus.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.