Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SVT-profilen: ”Helt fel – jag förstår inte det”

Jacob Hård gör sig redo för en ny friidrottssäsongFoto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Hård är kritisk till hur norska förbundet hanterat Johaug-fråganFoto: VINCENT GUIGNET / EQ IMAGES BILDBYRÅN
Armand Duplantis blir spännande att följa i sommar, enligt HårdFoto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Friidrottssäsongen har precis dragit i gång.

Och det kan bli en spännande sommar, menar SVT:s mångåriga kommentator och reporter Jacob Hård.

I en intervju med SportExpressen ger 63-åringen sin syn på Carolina Klüfts nya SVT-roll, dopingfallen som skakat sporten och de största svenska EM-hoppen.

Samtalet snuddar även vid längdskidor – och Hård riktar skarp kritik mot hur det norska skidförbundet hanterat Therese Johaugs dopingdom.

– Det är väldigt märkligt och inger inget förtroende, säger SVT-profilen.

"Jag blir några minuter sen”, hälsar Jacob Hård via sms.

Dröjsmålet får snart sin förklaring – SVT-profilen har kämpat på sin cykel i motvind över hela stan. Vi har bestämt träff på ett kafé med utsikt över Djurgårdskanalen i Stockholm, bara några hundra meter från SVT-huset. Hård berättar att han försöker stanna till här före, och ibland även efter, jobbet.

Just nu handlar Hårds arbetsliv bara om friidrott, där säsongen dragit i gång på allvar. På söndag sänder SVT Bauhausgalan från Stockholms stadion, där några av Sveriges största – och flera internationella – stjärnor gör upp.

Hård slappnar av vid Djurgårdsbron inför jobbetFoto: Albin Julin

Den före detta sjukamparen Carolina Klüft kommer under säsongen att fungera som expert i SVT:s friidrottssändningar.

– Jättekul. En sådan stjärna med sådana meriter, som dessutom har en del tv-vana. Det är toppen, säger Hård om värvningen av OS- och VM-guldmedaljören.

Klüft kommer från flera uppdrag som mer renodlad programledare, och inte expert, hur har ni pratat om hennes roll inför det här?

– Nu är hon med i första hand som en friidrottsexpert i en studioroll tillsammans med en programledare, det är utgångspunkten. 

”Den har varit uselt fungerande”

Vilka grenar ser du mest fram emot på Bauhausgalan?

– Armand Duplantis är en fullständigt unik talang. Uppenbarligen. Det ska bli jäkligt kul att få se honom på hemmaplan. Och sedan Daniel Ståhl. Har inlett lite trevande, men jag är inte så orolig när det gäller honom. Men det är stort att få se svenska stjärnor som är på den nivån.

Duplantis är 18 år och är redan med och utmanar världseliten på allvar – har vi förstått i Sverige hur stor han är?

– Lite går han under radarn i och med att han bor i USA och tävlar där borta. Jag vet inte om folk har förstått hur bra det är av en junior att hoppa 5,93. Han slåss redan om medaljer med de allra bästa, kanske att det inte riktigt har trängt igenom. Extra viktigt då att han hoppar på hemmaplan och får den extra uppmärksamhet som då blir.

Foto: GIAMPIERO SPOSITO / BILDBYRÅN

Det har inte varit något jättetryck för biljetter till Bauhausgalan, det känns som att det börjar bli en trend när det gäller friidrottstävlingar i Sverige?

– Det är klart att det är roligare när det är fullt tryck och mycket folk. Självklart är det så. Vi kanske blev lite bortskämda de där åren i början på 2000-talet, när Sverige hade en fantastisk tillgång på världsstjärnor. Och nästa problem är att Usain Bolt har varit så otroligt dominant som affischnamn och burit upp hela sporten. Första frågan inför en gala har varit: Kommer Bolt? Och nu finns inte Bolt, så där har friidrotten också någonting att jobba med, att andra friidrottare blir profiler.

Hur påverkar de återkommande dopingfallen publikfrågan?

– Den första tanken är: Det är klart att det gör! Men vi har levt med doping och olika fall väldigt länge. Man sa tidigt att jag har tappat tron på det här, jag litar inte på det och vill inte se det. Samtidigt har vi inte riktigt sett det när det kommer till kritan. Men det kanske ligger någonting i det, att det urholkar förtroendet och intresset.

Superstjärnan Asbel Kiprop åkte dit senast, hur reagerade du på det?

– Det har också varit uppenbart ganska länge att Kenya haft problem. De har haft en uselt fungerade antidoping-verksamhet. Sedan blev jag överraskad att det var just han, det hade jag inte trott.

 

LÄS ÄVEN: Avslöjar: ”Nye Bolt” är klar för Bauhausgalan 

”Man vill se nästa kliv för dem”

EM väntar i sommar, ska vi se det som ett lite gråare mellanår eller en chans för svenskarna att glänsa lite mer än vanligt?

– För svenska friidrottare är det inget mellanår, och inte för de flesta europeiska friidrottare. Jag tycker att det är ett jäkligt roligt år. Där svensk friidrott står just nu, tycker jag att det här europamästerskapet kommer perfekt. Vi har många som är talangfulla, lovande och på väg fram. Men de är inte på en nivå där de står sig i en världskonkurrens, men de kan konkurrera ganska bra i Europa.

Vad har vi för medaljkandidater på EM?

Ståhl, Duplantis och kanske Meraf Bahta, Michel Tornéus om han är hel, det finns medaljpotential där om allting skulle klaffa. 

Och de andra?

– Jag tror att väldigt många kommer att vara i finaler. Vi kommer att få se många svenskar vara med länge och långt fram. Det finns de som är unga och lovande, och de finns de som är i någon slags mellanålder. De är fortfarande ganska unga, men har varit med ett tag. Khaddi Sagnia och Angelica Bengtsson, till exempel. Man väntar på att de ska ta ett kliv till.

Varför tror du att exempelvis Sagnia och Bengtsson inte riktigt tagit det där sista steget i utvecklingen?

– Det är ganska sällan kurvor är spikraka när det gäller idrottares utveckling. Det finns exceptionella undantag som Carolina Klüft och Christian Olsson. Jag tror att man måste ha tålamod. Men nu känns det som att man vill se nästa kliv för till exempel Khaddi och Angelica, om man ska tro att det kommer någon gång.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Irene Ekelund är ett annat exempel, där har det kommit fram förklaringar i efterhand. Hur reagerade du när hon berättade om sina problem?

– Det är verkligen en ögonöppnare. Det gör en ganska ödmjuk på ett sätt. Det är människor det handlar om, och människor kan vara jäkligt sköra. Och det är viktigt att förstå det och ha det med sig.

Tror du att hon kan ta sig tillbaka?

– Hon har en fantastisk talang i botten, det råder det ingen tvekan om. Och hon är fortfarande ung, jag ser inte varför det skulle vara omöjligt. Det blir så klart jättekul att följa hennes resa, men man gör det med andra ögon när man vet bakgrunden.

Johaug-kritiken: ”Det var helt fel”

Lite längdskidor, till sist. Hur blir det att följa Therese Johaug i vinter?

– Det blir väldigt intressant att se var hon står och hur loppen kommer att bli när hon är tillbaka. Innan hon blev avstängd styrde hon loppet och satte tonen. Och hur kommer hon att mottas, kommer det att vara en stor skillnad när hon kommer tillbaka från en dopingdom jämfört med hur det var innan?

Foto: KARL-JOSEF HILDENBRAND / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Hur tycker du att det norska förbundet har hanterat frågan?

– Det jag tycker har varit bra är hur processen hanterades och gick till. Mitt intryck var att det fanns en väldigt stor öppenhet. De norska instanserna hade ett helt öppet förhör, det har vi aldrig sett förut. I Sverige får vi knappt reda på vad det är för preparat. Där är det väldigt stängt. Sedan hade vi det odelade stödet för Johaug i alla offentliga sammanhang från norskt håll, vissa delar av det var helt fel. Även om man köpte hennes historia får man vara lite kall och formell i hanteringen av det, det är ändå ett dopingfall. Där drog de i väg ibland.

Du tänker på när landslagschefen Vidar Löfshus efter tremilen på OS kritiserade FIS för att ha stoppat Johaug från OS?

– Ja, det var helt… Att de kritiserar FIS för att överklaga, det är väldigt märkligt och inger inget förtroende. FIS agerande skapade en trovärdighet för antidopingarbetet. Den delen av de norska reaktionerna förstår jag inte. Att man inte kunde acceptera och inse det rätta och rimliga i det.

 

LÄS MER: Alla tv-tider för VM 2018

LÄS MER: Fotbolls-VM – hela spelschemat med resultat. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.