Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige kan bojkotta friidrotts-EM i Turkiet

Turkietkännaren Aras Lindh förklarar reaktionerna efter koranbränningen.
Kajsa Bergqvist
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: CHRIS COOPER/ACTION PLUS/SHUTTERSTOCK / CHRIS COOPER/ACTION PLUS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

UD uppmanar till ökad vaksamhet och försiktighet bland svenskar som reser till Turkiet – och i synnerhet till Istanbul. 

Om en dryg månad avgörs friidrotts-EM i staden och om läget förvärras kan Sverige helt avstå från mästerskapet. 

– Det är svårt som svensk att inte känna en olustkänsla när de bränner den svenska flaggan på stan, säger förbundskapten Kajsa Bergqvist.

Relationen mellan Turkiet och Sverige är för närvarande spänd. Förra helgen brände Rasmus Paludan Koranen utanför Turkiets ambassad i Stockholm vilket ledde till stora protester mot Sverige i Turkiet. 

Nu har UD gått upp med en uppmaning till svenskar som vistas i, eller ska besöka landet, att vara extra vaksamma och försiktiga. 

”Det finns en förhöjd risk för incidenter mot svenska intressen i Turkiet, i synnerhet i Istanbul. Svenskar som vistas i landet uppmanas till ökad vaksamhet och försiktighet. Vi påminner om vikten av att hålla sig uppdaterad om händelseutvecklingen, undvika större folksamlingar och manifestationer, följa lokala myndigheters anvisningar samt ta del av vår uppdaterade reseinformation”, skriver UD på sin hemsida

Så agerar landslaget – efter UD:s varning

Det svenska friidrottsförbundet påverkas av UD:s rekommendationer. Om en dryg månad, den 2-5 mars, avgörs inomhus-EM i just Istanbul. 

På en pressträff på tisdagen säger förbundskapten Kajsa Bergqvist att de följer läget noga. 

– Vi håller koll på vad som händer och har nära kontakt med det europeiska förbundet och den lokala arrangören för att säkerställa att vi kan vistas säkert där, säger hon. 

– Dessutom sköter vi det internt och vi har sett till att vi får med oss en säkerhetsansvarig på resan. 

Planen är att Sverige ska resa och tävla i Istanbul, men om läget förvärras så kan de avstå från EM helt och hållet. 

– Det går inte att utesluta, men vi hoppas inte att det blir så.  

Sveriges krav på arrangören – för att känna sig trygga

Merparten av truppen reser till Istanbul den 28 februari, medan hon och landslagssamordnaren Petra Ericson reser dagen innan. Fram till dess kommer de hålla det öppet huruvida de ska dit och tävla eller inte. 

Bergqvist vill inte säga konkret vilka krav de har på det europeiska friidrottsförbundet eller den lokala arrangören för att de ska känna sig säkra, men att de känner sig trygga är en förutsättning. 

– Vi hoppas att situationen lugnar ner sig. Vår utgångspunkt är att vi ska dit och tävla och vi från förbundet tar hand om alla frågor runtomkring så att utövarna kan fokusera på sina prestationer, säger hon. 

Har någon av de aktiva uttryck en oro för att resa till Turkiet? 

– Nej, inte till mig i alla fall. 

Erdogans politiska spel – stor irritation hos Nato

Gunilla Herolf: ”Vi har redan uppfyllt Turkiets krav”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.