Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenskens satsning höll inte hela vägen

Abraham Adhanom ryckte till sig en lucka på andraplatsen, men satsningen höll inte hela vägen.Foto: SVT
Etiopiern Lelisa Desisa vann på den sämsta segertiden i VM någonsin.Foto: SVT
Abraham Adhanom var trött med nöjd när Sportexpressen mötte honom efter målgång.Foto: Ludvig Holmberg

DOHA. Adhanom Abraha gjorde ett ärligt försök - men var aldrig nära en topplacering. 

I stället var det Lelisa Desisa som vann herrarnas maraton efter en högdramatisk avslutning. 

– Det var väldigt jobbigt att springa i de här förhållandena men jag är nöjd med min insats, säger Abraha.

Det var en väldigt oväntad öppning på herrarnas maraton på VM i Doha. I ett, för området, behagligt väder var det paraguayanen Derlys Ayala som tog ett tidigt kommando om loppet. 

Efter en mil ledde han med en minut mot den närmast jagande gruppen. En grupp som innehöll 42-åriga Adhanom Abraha, Sveriges bidrag i loppet. 

Och Abraha gick för det. Strax efter att han passerat milen gjorde han ett ryck, gick upp som tvåa och hade drygt 25 sekunder ner till de närmast bakom sig. 

Desisa vann på långsammaste tiden någonsin

Men det höll varken för Abraha eller Ayala. Abraha fick sitt försprång uppätet snabbt och föll raskt neråt i fältet. Ayala höll i ledningen fram till att han passerat 2,1 mil - sen tog det slut. Ayala passerades av en rad löpare och bröt kort därefter. 

Vann gjorde etiopiern Lelisa Desisa på tiden 2.10.40 efter en stentuff uppgörelse med landsmannen Mosinet Geremew (silver) och kenyanen Amos Kipruto (brons) på slutet. Tiden är den långsammaste vinnartiden i VM någonsin. 

Bästa europé blev britten Callum Hawkins som slutade fyra. 

Hur det gick för Abraha? Avslutningen blev tuff och han slutade på 28:e plats på tiden 2:17:57. 

– Första 30 kilometerna kändes bra men sedan blev det tyngre. Jag har inte sprungit så många maratonlopp tidigare, säger Adhanom Abraha när Sportexpressen träffar honom efter målgång.

Svensken var inte helnöjd med tiden som var några minuter från säsongsbästa, men desto gladare över placeringen.

– Det var väldigt jobbigt att springa i de här förhållandena men jag är nöjd med min insats. Jag är väldigt glad, det finns många duktiga löpare här.

Landslagskompisarna Thobias Montler och Andreas Kramer var på plats i natten för att stötta Abraha. De var imponerade över vad de fick se.

– Det är en otroligt bra insats. Han är en väldigt trevlig och glad kille som lyser hela tiden. Det sprider mycket energi inom landslaget, säger Montler.