Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkarnas förvåning över svenskens sjukdomsfall

David Nilsson fick malaria.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Han missar nu OS i Tokyo.
Foto: NILS PETTER NILSSON
David Nilsson och Mustafa Mohamed efter loppet i Djibouti.
Foto: Skärmdump från SVT.

David Nilsson, 34, var i sitt livs form och siktade mot OS i Tokyo.

Då fick han malaria.

– Det var en ordentlig smäll, säger Nilsson.

Snart två månader senare är framtiden fortfarande osäker för löparstjärnan.

I början av mars slutade David Nilsson fyra på halvmaran i Djibouti, på tiden 1.04,06. Han beskrev det som ett av sitt livs bästa lopp och han trodde att insatsen skulle räcka till en biljett till OS i Tokyo i sommar.

Sen kom vändningen.

– Jag började må konstigt när jag kom hem till Sverige. Jag fick hög feber, huden och ögonen började gulna och jag fick problem med magen, säger David Nilsson.

– Det var lite kritiskt ett tag… 

Han åkte in till sjukhus och där konstaterades det att han drabbats av malaria.

”Olika organ attackerades”

34-åringen berättar att han han låg med feber i tre veckor.

– Det var tufft. Det var febern som var värst, men även olika organ i kroppen attackerades. Levern och lungorna var påverkade.

Kan det få effekter på längre sikt?

– Jag hoppas inte det. Jag hoppas att dagens mediciner blivit så effektiva att de dödar malariaparsiterna för gott. Men det finns ju exempel där malarian kommit tillbaka.

Nilsson berättar att han läst en intervju med den danske legendaren Wilson Kipketer som fick malaria 1998. Han kom tillbaka och vann VM-guld – men hade problem under resten av sin karriär.

– Han kunde inte träna som vanligt utan fick ta det lite lugnare varannan vecka för att återhämta sig.

Hur mår du nu?

– Jag mår bättre. Mina blodvärden är långt ifrån normala och jag märker i träningen att allting inte är som det brukar. Men jag kan i alla fall vara ute och jogga.

Läkarna blev förvånade

Nu är drömmen om OS släckt. Och framtiden osäker.

– Om allt går som det ska borde jag kunna hitta någon tävling i juni och smygstarta lite, säger David Nilsson som tävlat i flera EM och VM för Sverige.

Hur känns det att missa OS?

– Det känns tråkigt, så klart, eftersom jag var i riktigt bra form. Det var förmodligen mitt livs bästa lopp hittills. Det var flera duktiga européer som jag hade flera minuter bakom mig och jag såg fram emot den här sommaren.

– Det är klart det är surt. I stället för att utmana om de bästa tiderna någonsin i Sverige på de här längre vägsträckorna så får man kriga för att hålla fem minuter per kilometer.

Var risken för malaria något du tänkte på inför tävlingen i Djibouti?

– Det var min första tävling i Afrika och vi pratade om vacciner och sånt inför, men det var oklart in i det sista om jag skulle åka. Dessutom skulle vi vara i en ganska skyddad miljö och vi skulle bara vara där i några få dagar.

David Nilsson fortsätter:

– När jag pratat med läkare efteråt så är de förvånade, för det är ovanligt med malaria där vi befann oss. De har frågat: ”Åkte ni inte ut på landsbygden eller något?” Men det gjorde vi inte. Jag hade nog bara otur, helt enkelt. Förmodligen blev jag stucken inne på hotellområdet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.