Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenskens förvåning efter nya dopingfallet

Lebogang Shange.
Foto: Youtube
Perseus Karlström.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

TOKYO. Sydafrikas gångstjärna Lebogang Shange var anmäld till start i OS.

Men nu stoppas han.

Shange har fällts i ett dopingärende – och stängs av från allt tävlande i fyra år.

– Jag ska snacka med ”Lebo” i dag och fråga igen om han faktiskt gjorde det, säger hans svenske rival Perseus Karlström. 

Det var redan i slutet av december 2019 som Lebogang Shange testades positivt för trenbolon, en anabol steroid som främst används inom boskapsindustrin för att främja muskeltillväxt hos nötkreatur.

Shange, som slutade fyra i tvåmilen på VM 2017, hävdade dock att han var oskyldig och har kämpat för att bevisa sin oskuld ända sen dess.

Och inför OS i Tokyo kom en öppning.

Fallet togs upp av Cas (idrottens skiljenämnd) och Shange fick tävla under en månads tid för att ha chansen att klara OS-kvaltiden. Det gjorde han och Sydafrika tog ut honom i truppen – men nu kommer alltså beskedet att Cas fäller honom.

Det blir ingen start i OS.

I stället kommer han behöva avtjäna en fyra år lång dopingavstängning, där han redan suttit av ett och ett halvt år.

Karlström: ”Jag är förvånad”

En som har följt situationen kring Lebogang Shange är Perseus Karlström, Sveriges stora medaljhopp i tvåmilen på OS. Han är ”mycket god vän” med Shange och har tagit del av hans försvarstal.

– Jag är förvånad över att han blir avstängd. Jag upplevde att hans försvar var väldigt bra med goda chanser för att bevisa sin oskuld. Det ska bli väldigt intressant att se vad AIU (friidrottens antidopningsorganisation) hade för motargument och bevisning som gjorde att han ändå fick en avstängning, säger Perseus Karlström och fortsätter:

– Det är svårt att säga något mer innan jag fått ta del av båda sidor, för många gånger framkommer det väldigt klar bevisning som till exempel fabricering eller ohållbara teorier. När man bara hört bevisningen från den fällda idrottaren kan det verka som den är självklart oskyldig.

Shange har ännu inte berättat offentligt vad hans förklaring till det positiva dopingprovet är. Och Karlström kan inte heller avslöja det, eftersom han fick ta del av det konfidentiellt.

Allting kommer dock bli offentligt när hela domen publiceras.

– Jag ska snacka med ”Lebo” i dag och fråga igen om han faktiskt gjort det, så att jag eventuellt slipper få veta något otrevligt när domen väl kommer, säger Perseus Karlström.

Tvåmilen på OS i Tokyo avgörs i Sapporo (!) den 5 augusti.


GUIDE: OS dag för dag – här är hela programmet

LÄS MER: Jessica Almenäs om OS-jobbet, familjelivet och influencer-inkomsten 

LÄS MER: Här är 30 största stjärnorna i Tokyo

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.