Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensken får VM-silvret efter att fusket avslöjats

Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN NORWAY
Foto: ANDREW BOYERS / REUTERS BILDBYRÅN

Wictor Peterson har plötsligt fått ett JVM-silver att lägga till medaljskåpet.

Den svenske friidrottstalangen tilldelas priset efter att både ettan och tvåan från mästerskapet 2016 åkt fast för doping. 

Kulstötsfinalen i JVM i Bydgoszcz 2016 blev en tillställning med riktigt starka resultat. Rumänen Andrej Toader slog nationsrekord med 22.30 och fick silver. Guldmedaljören Konrad Bukowiecki, Polen, var än värre och slog nytt världsrekord i U20-klassen med sin stöt på 23.34. 

Men sedan dess har både Bukowiecki och Toader åkt fast i dopingkontroller. Bukowiecki var först att åka dit, när hans prov visade spår av higenamine, en så kallad betastimulerare. Därefter var det Toaders tur. I hans fall hittade kontrollanterna prov på  en otillåtet hög mängd testosteron. 

Foto: ANDREW BOYERS / REUTERS BILDBYRÅN

Får silver i efterhand

Deras fall innebär att trean Bronson Osborn, USA, blivit uppgraderad till guldmedaljör. Och svenske Wictor Peterson, som kom fyra i finalen på 20,65, har plötsligt ett JVM-silver att hämta ut. 

– Jag är väldigt stolt över min silvermedalj och glad över att det efter två och ett halvt år till slut blivit rätt. Samtidigt är det otroligt tråkigt att det tydligen finns fuskare i vår sport, säger Wictor Petersson i ett uttalande på friidrottsförbundets hemsida.  

Ska ordna speciell ceremoni

Stefan Olsson, generalsekreterare på Svensk Friidrott, har lovat Peterson att anordna en specialceremoni då silvermedaljen ska överräckas. 

– Vi är glada för Wictors skull även om det förstås är tråkigt för honom att han aldrig fick stå på prispallen i Bydgoszcz. Men vi skall tillsammans med hans förening se till att Wictor får sin silvermedalj vid en fin ceremoni. Han ska vara väldigt stolt över sin medalj och måste då få den uppskattning han förtjänar, säger Olsson.