Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svensken byter nation efter dopingskandalen

Andreas Gustafsson byter Sverige mot USA. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
38-åringen bor i Las Vegas och är gift med en amerikanska. Foto: KRISTOFFER RUCKEMANN
Andreas Gustafsson i Expressen TV. Foto: KRISTOFFER RUCKEMANN.

Han tävlade för Sverige i EM 2014 – och åkte fast för doping.

Nu har Andreas Gustafsson bytt landslag.

SportExpressen kan berätta att 38-åringen är tävlingsklar för USA och har inlett en satsning mot OS i Tokyo 2020.

– Det vore speciellt att möta honom där, säger den svenska gångstjärnan Ato Ibañez.

Nyheten slog ner som en bomb i början av 2015. Strax efter att landslagslöparen Adil Bouafif åkt fast för erytropoetin (epo) testade gångaren Andreas Gustafsson positivt för samma preparat.

Det speciella: De delade rum under EM i Zürich 2014.

När Andreas Gustafsson ställde upp på en intervju med SportExpressen i Las Vegas förklarade han dock att han och Bouafif inte visste om varandras hemligheter.

– Vi pratade ingenting om det alls. Det var bara en ren tillfällighet.

I samma intervju valde han att lägga korten på bordet:

– Jag klev in på ett apotek i Mexiko och frågade om de hade epo och det hade de. Jag bestämde mig bara för att köpa en del och så höll jag på med det ett tag.

Var det planerat eller någonting du bestämde dig för i stunden?

– Det var inte planerat. Jag mådde dåligt, jag kände mig desperat… det var en knäpp i huvudet jag fick, som gjorde att det blev så. Tyvärr. Det är någonting som jag verkligen ångrar. Det var verkligen fel att göra det.

Satsar mot OS 2020

Andreas Gustafsson stängdes av i två år för doping, men kunde göra comeback i april 2017. Sen dess har han i det tysta kämpat för att få byta nation – från Sverige till USA.

Och den 6 februari i år blev det klart.

”Tillgänglig för att representera USA med omedelbar effekt”, skriver internationella friidrottsförbundet (IAAF) i sitt beslut.

Gustafsson, som är gift med en amerikanska, har inte kvalat in till VM i Doha som drar i gång i slutet av september. Men planen är att stå på startlinjen på OS i Tokyo nästa sommar.

– Andreas är i gång med träningen nu och har som mål att försöka kvala in till OS för USA, säger hans pappa Bo Gustafsson som själv tog OS-brons i gång 1984.

– De amerikanska mästerskapen avgörs i början av nästa år och det är också uttagningen för OS. Det är femmilen som gäller.

Och han har bra chanser att klara av det?

– Ja, nivån där är betydligt lägre än i Sverige.

https://www.facebook.com/dreamngold/photos/pcb.2080990345314341/2080989871981055/?type=3&theater

”Har hört lite rykten”

Andreas Gustafsson gick 50 kilometer på 4:15.54 vid de amerikanska mästerskapen i januari i år. Det var en bra bit ifrån hans personliga rekord 3:50.51 – men fortfarande klart bättre än övriga amerikaner på start.

Anatole Ibañez, som ska gå 50 kilometer för Sverige på VM i Doha, har ett årsbästa på 3:56.22.

– Det har gått lite rykten om att han försöker kvala in till OS, men mycket mer än så har jag inte hört, säger Ibañez.

– Jag har sett att han tävlat några gånger sen avstängningen gick ut, men… jag vet inte så mycket om vad han håller på med.

Hur skulle det vara att möta honom på OS?

– Han har avtjänat sitt straff, så det är ju inga konstigheter. Men jag har ju slagit honom förut, oavsett om han varit dopad eller inte. Det var flera gånger han hamnade bakom mig i resultatlistan. Men det är klart, om vi båda två kommer till OS så kan det bli en speciell duell.

Karlström träffade Gustafsson

Det svenska gångförbundet har inte haft någon kontakt med Andreas Gustafsson efter att hans avstängning löpte ut. Men den svenske storstjärnan Perseus Karlström, som är ett medaljhopp på 20 kilometer i VM, träffade Gustafsson i samband med en tävling i Mexiko för fem månader sen.

– Jag träffade honom i Mexiko och för mig är det en knepig situation. Jag hade Andreas som förebild när jag blev senior, eftersom han var en av seniorerna som var riktigt bra. Men allting föll samman när han blev ertappad som fuskare. Det var ett rejält svek helt enkelt, säger Karlström.

– Det är något jag aldrig kommer att kunna släppa, för jag är emot fusk i alla dess former.

Han fortsätter:

– Att prata med honom i Mexiko var obekvämt då jag gärna vill känna honom som jag kände honom sist vi sågs, på Finnkampen 2014. Men jag kan inte göra det längre.

Vad säger du om att han nu ska tävla för USA?

– Det kom väl egentligen inte som en överraskning. Han hade redan hintat om det i några år eftersom han ville uppleva ett olympiskt spel som aktiv, men eftersom Sverige har så hårda krav så kändes det väldigt långt bort för honom att representera Sverige.

SportExpressen har sökt Andreas Gustafsson för en kommentar.

Tre nyheter att hålla koll på i dag.