Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svensken byter namn: ”Ingen kallar mig det”

Se senaste ”Sportklubben” - allt om sportvärlden.
Thobias Montler.
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Montler in action.
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Michel Tornéus och Montler.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Thobias Montler.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Thobias Montler.
Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

ROM. För drygt tre månader sen visste han inte ens om han kunde stå upp.

Nu ska Thobias Montler tävla i längdhopp på VM.

Siktet är inställt på medalj.

– Det är inte omöjligt, säger Montler som inför den här säsongen har modifierat sitt eget namn.

Vi kan börja i den änden. Tidigare brukade vi tala om Thobias Nilsson Montler, men nu är det Thobias Montler som gäller.

Mammas efternamn har strukits.

– Det känns bättre så, säger Montler när SportExpressen träffar honom under landslagets förläger i Rom.

– Redan när jag var liten brukade jag reagera på att mitt efternamn inte fick plats på flygbiljetterna. ”Nilsson Mont” kunde det stå. Och ibland var det likadant på nummerlappen när jag tävlade. Det var irriterande faktiskt.

När han nu är 23 år gammal och har slagit sig in i världseliten i längdhopp inser han också att det finns kommersiella fördelar med att bara heta ”Montler”.

– Det är lite mer av ett artistnamn, lite mer speciellt. Och det syns bättre på nummerlappen, blir större bokstäver.

– Men ärligt talat, det är ingen – ingen! – som kallar mig för Nilsson. Hade någon ropat ”Nilsson” så hade jag inte ens reagerat. Alla kallar mig för ”Montler”, så det känns helt rätt.

Hur tog mamma det här beskedet?

– Det är väl aldrig kul om ens barn väljer bort ens efternamn, men hon insåg också att det kunde gynna mig inom idrotten. Hon tog det bra. Jag är fortfarande hennes son.

”Extremt obehaglig känsla”

Thobias Montler har en speciell säsong bakom sig. I slutet av maj slog han först till med 8,43 i aningen för mycket medvind (+2,4) i spanska Torremolinos. En vecka senare hoppade han 8,22 i godkänd vind på Bauhaus-galan, vilket innebar nytt personligt rekord.

Sen kom skadan.

Vid en tävling i Hengelo landade Montler illa och skadade vänster knä.

– Det var så sjukt för när jag väl landade och skulle ta mig ur gropen så kände jag inte knäet. Det var en extremt obehaglig känsla. Jag visste inte om det hade gått ur led, om det var brutet eller vad det var.

Han fick bäras ut på bår och föras till sjukhus.

– Jag satt i en rullstol när läkaren kom för att titta på mig. Då bad man mig att ställa mig upp och gå fram till honom. Jag bara: ”Shit, jag vet inte ens om jag kan gå”. Just då kändes VM väldigt långt borta.

– Men det gick bra och läkaren kunde konstatera att menisk och allting var helt, vilket var väldigt skönt. 

Två månader senare var Thobias Montler tillbaka. Han slog till med 8,17 på Folksam GP i Göteborg och visade alla att han blir att räkna med på VM.

– Det var extremt skönt att få till ett sånt hopp i första tävlingen.

Montler siktar på medalj i VM

Hur högt siktar du på VM?

– Det är mitt första VM så det känns jätteroligt och spännande. Och målet är att kunna vara med och fajtas där uppe. Förra året var det många som var stabila runt 8,50-8,60, men så har det inte riktigt varit i år.

Vad tror du krävs för längder för att slåss i toppen?

– Det kommer alltid vara personer som sänker sig utifrån vad deras personbästa är och så kommer det vara personer som höjer sig. Men… jag tror det skulle kunna räcka med 8,30-8,40 för att vara med och slåss om en pallplats.

Och de längderna kan du nå?

– I och med att jag gjorde 8,43 med 2,4 i vind fick jag ändå känslan att det inte är omöjligt. Det är mycket som ska stämma för att jag ska klara av det, men det gäller att tänka positivt.

Kvalet är herrarnas längdhopp avgörs under fredagen.


LÄS MER: Tv-tider dag för dag under hela friidrotts-VM 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.