Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svensken Adil Bouafif har åkt fast för doping

Adil Bouafif, i mitten, har testats positivt för doping. Foto: Niklas Larsson

Svensk friidrott har drabbats av ett nytt dopingfall.

SportExpressen.se kan avslöja att EM-löparen Adil Bouafif har testat positivt för en förbjuden substans.

Nyheten bekräftas nu av svenska friidrottsförbundet – men Bouafif förnekar doping.

Riksidrottsförbundet (RF) har i år stängt av totalt 19 stycken idrottare för doping.

De allra flesta är motionärer, men i listan finns också två elithockeyspelare: Luleå-målvakten Mark Owuya, som senare frikändes, och Modo-talangen Edwin Hedberg. Tidigare år i testade dessutom kulstötaren Niklas Lindstedt positivt för doping – men han har ännu inte fått sitt straff.

Nu kommer nästa dopingsmäll för svensk idrott. Friidrottsstjärnan Adil Bouafif har åkt fast i ett dopingtest. SportExpressen.se kunde avslöja nyheten innan lunchtid – och att allting skulle offentliggöras klockan 13.00.

Så blev det.

Kvalade in till EM

I ett pressmeddelande säger generalsekreteraren Anders Albertsson:

– Det är med bestörtning och med stor besvikelse vi mottagit detta besked. Vi tar starkt avstånd från alla former av fusk, doping och otillåtna medel.

35-årige Bouafif, som blev svensk medborgare 2010, slog personligt rekord på 10 000 meter tidigare i somras (28.53,18) och kvalade in till EM i Zürich, som avgjordes i mitten av augusti. Men väl där valde Bouafif att bryta loppet med hänvisning till en ljumskskada.

Högst troligen väntar nu en två år lång avstängning för Hässelby-löparen.

"Pågående ärende"

När SportExpressen.se var i kontakt med Tommy Forsgren, handläggare på RF:s dopingkommission, ville han inte kommentera uppgifterna om Bouafif:

– Vi har ett väldigt pågående ärende. Men vi har kommit överens med det berörda förbundet om hur vi ska hantera det här och de kommer att gå ut med informationen.

Bouafif deltog även i EM 2010 och har även sprungit Finnkampen för Sverige. Han har dessutom vunnit SM-guld i såväl maraton som på 3 000, 5 000 och 10 000 meter.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!