Adil Bouafif, i mitten, har testats positivt för doping. Foto: Niklas Larsson
Adil Bouafif, i mitten, har testats positivt för doping. Foto: Niklas Larsson

Svensken Adil Bouafif har åkt fast för doping

Publicerad

Svensk friidrott har drabbats av ett nytt dopingfall.

SportExpressen.se kan avslöja att EM-löparen Adil Bouafif har testat positivt för en förbjuden substans.

Nyheten bekräftas nu av svenska friidrottsförbundet – men Bouafif förnekar doping.

Riksidrottsförbundet (RF) har i år stängt av totalt 19 stycken idrottare för doping.

De allra flesta är motionärer, men i listan finns också två elithockeyspelare: Luleå-målvakten Mark Owuya, som senare frikändes, och Modo-talangen Edwin Hedberg. Tidigare år i testade dessutom kulstötaren Niklas Lindstedt positivt för doping – men han har ännu inte fått sitt straff.

Nu kommer nästa dopingsmäll för svensk idrott. Friidrottsstjärnan Adil Bouafif har åkt fast i ett dopingtest. SportExpressen.se kunde avslöja nyheten innan lunchtid – och att allting skulle offentliggöras klockan 13.00.

Så blev det.

Kvalade in till EM

I ett pressmeddelande säger generalsekreteraren Anders Albertsson:

– Det är med bestörtning och med stor besvikelse vi mottagit detta besked. Vi tar starkt avstånd från alla former av fusk, doping och otillåtna medel.

35-årige Bouafif, som blev svensk medborgare 2010, slog personligt rekord på 10 000 meter tidigare i somras (28.53,18) och kvalade in till EM i Zürich, som avgjordes i mitten av augusti. Men väl där valde Bouafif att bryta loppet med hänvisning till en ljumskskada.

Högst troligen väntar nu en två år lång avstängning för Hässelby-löparen.

"Pågående ärende"

När SportExpressen.se var i kontakt med Tommy Forsgren, handläggare på RF:s dopingkommission, ville han inte kommentera uppgifterna om Bouafif:

– Vi har ett väldigt pågående ärende. Men vi har kommit överens med det berörda förbundet om hur vi ska hantera det här och de kommer att gå ut med informationen.

Bouafif deltog även i EM 2010 och har även sprungit Finnkampen för Sverige. Han har dessutom vunnit SM-guld i såväl maraton som på 3 000, 5 000 och 10 000 meter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag