Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenske VM-gångaren död – blev 28 år gammal

Anders Hansson.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Anders Hansson under VM i London 2017.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Den svenske VM-gångaren Anders Hansson är död, endast 28 år gammal.  

Hansson, som tävlade för Sverige på VM i London 2017, dog till följd av en hjärntumör. 

– Han var ung och vältränad så det tog åtta timmar innan vi inte kände hjärtat mer, han gick en femmil till helt enkelt. Det sista han gjorde var att inte ge upp, säger hans pappa Börje Hansson. 

– Han var mer än en vän, nästan som en bror och han betydde jättemycket, säger Perseus Karlström.

Gångsporten i modern tid i Sverige har varit lite av en familjeangelägenhet. Siv Karlström och hennes två söner Ato Ibáñez och Perseus Karlström har varit de som varit ansiktet utåt för sporten, som fick sig ett medialt stort lyft för lite över ett år sedan. 

För på hösten 2019 kammade Perseus Karlström hem Sveriges tredje medalj på friidrotts-VM när han gick hem bronset på 20 kilometer i hettan i Doha. 

Brödaparet Karlström och Ibáñez var de enda två svenskarna som tävlade för Sverige i gång på VM i Doha, men de saknade ett namn som varit med tidigare, Anders Hansson. 

Svenske VM-gångaren Anders Hansson död i cancer

Hansson blev i januari 2019 diagnostiserad med en hjärntumör. Han opererades och påbörjade sin cancerbehandling. 

Hansson fortsatte att träna och tävla under sin behandlingstid och deltog till och med i Finnkampen på hösten det året och tävlade så sent som på inomhus-SM i februari i år. 

Men det blev Hanssons sista tävling. I början av sommaren 2020 upptäckte läkarna en ny tumör som inte gick att operera. Den 30 oktober somnade han in, blott 28 år gammal. 

Pappan Börje Hansson minns sin son med värme.

– I hela Anders liv återkommer det här med rättvisa. Han ville inte gärna förlora men han var ingen dålig förlorare. Han var jäkligt sur om någon hade fuskat men tog nederlag om det var schyst. Han backade inte när det gällde träning, stod det något på schemat genomförde man det. Han har något slags rekord i en femmil i Mexiko och då tog man en mellantid vid varje kilometer. Jag tror att det var tolv sekunder mellan den snabbaste och den långsammaste kilometern trots att en femmil håller på i fyra timmar. Han gick i samma fart hela tiden förutom den sista som gick mycket fortare, säger Börje Hansson.

”Det är så orättvist”

Börje Hansson fortsätter:

– Det var det som var Anders. Han hade inga ovänner. Om man sa något en gång så gjorde han det och det var aldrig något fusk eller att han smet. Det märker jag på kommentarerna som jag får från alla möjliga håll.

– Det är så orättvist. Vi sa det när han gick bort. Han hade syrgasmask och så tog de bort den för att den började krångla. Då tog han några andetag och jag sa till alla fyra i familjen som var runt honom att ”nu är det inte långt kvar”. Men han var ung och vältränad så det tog åtta timmar innan vi inte kände hjärtat mer, han gick en femmil till helt enkelt. Det sista han gjorde var att inte ge upp.

Perseus Karlström sörjer också sin landslagskompis.

– Vi hade en väldigt stark relation. Förutom att han var en otroligt bra vän till både mig och hela familjen så hade jag utvecklat ett djupare relationsband till honom. Vi har spenderat mer än ett år tillsammans ute på läger och tävlingar. Han var mer än en vän, nästan som en bror och han betydde jättemycket.

Hansson slog personbästa på VM i London

Karlström hoppades in i det sista att Hansson skulle bli frisk.

– Jag vet att han har varit så dålig men det har inte gått att förstå att det verkligen händer. Det har varit ofattbart, även om jag vet att han har blivit sämre. I slutet gick det otroligt fort och det är då man fattar att han inte kommer klara det. Innan har man ändå hoppats att han ska kunna bli frisk.

Han har också ett fint sista minne.

– Ett jättefint minne. Mina bröder och bästa kompisar höll en överraskningsfest på min 30-årsdag den första augusti. Då var han med och vi hade väldigt fin sista gång som vi sågs.

Anders Hansson började med gång på allvar som 17-åring 2009 och slog igenom 2014 när han tog sitt första SM-guld. Han kvalade in till VM i Peking året efter, men tvingades bryta 50 kilometersloppet halvvägs. Han lät dock inte det knäcka honom. Han kämpade vidare, pressade ner sitt personbästa och kvalade till VM i London där han nådde sin största framgång i karriären. En 28:e plats på 50 kilometersloppet och ett nytt personbästa på 3.58.00. 

– Det var en fantastisk upplevelse, sa han till SportExpressen efteråt. 

– Det började ganska bra. Sen blev det varmare och varmare. Det var hårt på slutet, men jag lyckades gå under mitt personliga rekord. Det var en bra tävling.

Totalt tog Hansson sex SM-guld, 13 SM-silver och 10 SM-brons under sin karriär och deltog även fem gånger i Finnkampen. 

Skidsnack om Charlotte Kallas status inför säsongen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.