Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenske sprintern ska byta landslag

Felix Svensson under EM 2018.Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Han var med i Finnkampen förra året.Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Felix Svensson tillhör Mölndals AIK.Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Felix Svensson, 23, är Sveriges bästa sprinter på 200 meter.

Men han saknades på Finnkampen.

Anledningen: Svensson är på väg att byta landslag – till Schweiz.

– Det här är det bästa för min karriär, förklarar han. 

Så sent som för tre veckor sen sprang Felix Svensson hem SM-guldet på 200 meter. Tidigare har vi också fått se honom representera det svenska landslaget vi flera olika tillfällen, bland annat på EM i Berlin 2018.

Men nu ska han alltså byta landslag.

– Det stämmer. Jag har fungerat på det här ett tag, berättar Svensson när SportExpressen når honom.

– Jag har bott i Schweiz i nästan hela mitt liv, gått i skolan här, tränat här… det kändes ganska naturligt att ta det här steget.

Felix Svensson är son till den tidigare tennisstjärnan Jonas Svensson och häcklöparen Frida Svensson (tidigare Johansson). Familjen flyttade till Schweiz 2001.

– Om jag verkligen vill engagera mig ordentligt i det svenska landslaget, då är det svårt att bo i ett annat land, säger Felix Svensson.

– Jag har känt att det blivit svårare och svårare med åren. För mig var alternativet egentligen att antingen flytta hem till Sverige och tävla vidare för det svenska landslaget, eller bo kvar här och byta landslag. Jag kom fram till att det bästa för mig var att göra så här.

Tackar svenska förbundet

Hur är det känslomässigt att byta landslag?

– Det känns konstigt, så klart, att det här verkligen ska hända nu. Jag känner ju fortfarande väldigt starkt för Sverige och har alltid älskat att tävla för det svenska landslaget.

Hur tog det svenska förbundet det här beskedet?

– De tog det väldigt bra. Jag lämnade beskedet inför den här säsongen och de accepterade mina argument och förstod min situation. Jag kan bara tacka dem för allting och att de hjälpt mig med den här processen.

Hur lång tid tar det innan du får klartecken att börja tävla för Schweiz?

– Jag vet faktiskt inte. Just nu har Schweiz och Sverige kommit överens om det här och vi har skickat frågan till World Athletics (internationella friidrottsförbundet).

– Förhoppningsvis går det så fort som möjligt och jag får den minsta väntetid som går, eftersom min situation är ganska enkel. Jag bor här och jag är schweizisk medborgare. Jag hoppas att det går smidigt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.