VM-svensken kollapsade: ”Låg där och krampade”

Perseus Karlström med VM-bronsmedaljen.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Vägen till medaljen var tuff. Efter ett träningspass kollapsade han i duschen.
Foto: PRIVAT.
Det var i tuffa väderförhållanden som tvåmilen avgjordes.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Medaljen är hans första i karriären.
Foto: CHAI VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/CHAI V.D. LAAGE WWW.IMAGO-IMAGES.DE

DOHA. Perseus Karlström laddade i 49 veckor inför VM-loppet.

Sen tog han brons.

Efter ett av hans tuffaste träningspass kollapsade han i duschen.

– Folk har frågat mig varför jag tränat så hårt. Nu har de fått svaret, säger Karlström när han tagit emot sitt VM-brons i Doha.

Perseus Karlström, 29, från Eskilstuna har drömt om den här stunden i hela sin karriär. Nu står han äntligen här med en medalj från ett internationellt mästerskap.

Det blev ett brons på tvåmilen i Doha, efter en urstark insats under natten till lördagen.

– Det känns riktigt bra. Det kändes stort att få ta emot en VM-medalj där inne, säger Karlström när SportExpressen träffar honom utanför Khalifa Stadium.

Börjar det sjunka in att du faktiskt har en VM-medalj nu?

– Egentligen inte. Det är först nu när man har den runt halsen som man känner att det är på riktigt. Jag stod där och tittade på svenska flaggan under medaljceremonin… det var magiskt.

Svimmat tio gånger

Karlström har kommit till flera mästerskap tidigare med drömmar om medalj, men det har aldrig räckt hela vägen. Varför det gick nu? En anledning är att han fått hålla sig frisk under uppladdningen. En annan anledning är den nya tränaren Brent Vallance från Australien.

De har jobbat tillsammans sen november i fjol och under hans ledning har Karlström lagt mer fokus på högintensiv träning, hela tiden med VM i Doha som det stora målet.

– Det är så mycket slit bakom den här medaljen. 49 veckor av hårda träningspass, säger Perseus Karlström.

– Under det här året har jag svimmat efter träningspass upp emot tio gånger. Jag har pressat mig själv otroligt mycket.

”Låg och krampade”

Han fortsätter:

– Jag minns när jag var i Mexiko i december och alla bara: ”Varför tränar du så hårt redan nu?”. Nu fick de svaret. Jag har tränat så där hårt för att kunna stå här i dag, på pallen i ett VM. Vissa tror att det räcker med två månaders uppladdning, men det gör det inte.

Det allra tuffaste passet körde han under ett läger i Sankt Moritz inför VM.

– Då kollapsade jag i duschen efteråt, jag låg där och krampade. Quentin Rew från Nya Zeeland var med mig och fick stå och spola kallvatten på mig när jag låg på golvet, säger Karlström och skrattar.

Han njuter av att äntligen ha lyckats uppnå sitt stora mål.

– Det är sjukt skönt. Det är sjukt skönt att alla som har trott på mig också får se att jag kan. Det här betyder otroligt mycket för mig, det finns inte ord för att beskriva det.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.