Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenske fuskaren slipper jättestraffet

Robel Fsiha.Foto: PEDRO ROCHA / AP TT NYHETSBYRÅN
Mattias Sunneborn.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Stefan Olsson.Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN

Robel Fsiha slipper undan en åtta år lång avstängning från svenska landslaget.

Varför? Förbundet har ändrat sin policy.

Samtidigt har Spårvägens FK ännu inte tagit beslut om Fsiha ska uteslutas från föreningen eller inte.

– Jag tycker hela den här situationen är tragisk, säger klubbkompisen Mattias Sunneborn.

I december 2019 sprang Robel Fsiha, 24, hem ett guld för Sverige på terräng-EM i Lissabon, Portugal. Men det ingen visste då var att han inför mästerskapet hade dopat sig.

Ett test avslöjade att Fsiha hade testosteron i kroppen.

– De säger att det är doping, men jag har bara ätit en medicintablett mot förkylning, förklarade han i ett kort samtal med SportExpressen efter att nyheten läckt ut.

Domen blev stenhård. I maj beslutade Riksidrottsförbundets dopingnämnd att Robel Fsiha skulle stängas av från all idrott i fyra år, fram till den 4 februari 2024.

Han riskerade dock att bli avstängd från landslaget i ytterligare fyra år, fram till 2028. Friidrottsförbundet har nämligen en speciell policy, som de berättar om på sin hemsida: ”Efter avtjänat straff är den aktive fri att träna och tävla, men kommer inte tas ut till landslagsuppdrag under ytterligare lika lång tid till som den varit avstängd för sitt dopingbrott.”

Men Robel Fsiha kommer inte att drabbas av den policyn.

”Då är karriären slut”

Förbundet har nämligen valt att ändra sin policy och bestämt att den bara ska gälla aktiva som blivit avstängda i två år eller mindre. Förbundets ”dubblering” ska därmed bara kunna ge maximalt fyra års avstängning från landslaget.

– Vi uppdaterade policyn i början av året, innan Robel fick sitt straff, säger generalsekreteraren Stefan Olsson.

Varför?

– När vi tog beslut om att fördubbla strafftiden så hade antidopingbyrån Wada två års avstängning som maxtid. Sen ändrades det till fyra år. Och vi känner att om man får fyra års avstängning, då är karriären i princip ändå slut. Vi tycker det finns en rimlighet i att låta det stanna vid fyra år.

Robel Fsiha har sen 2016 tävlat för Spårvägens FK och tagit en rad SM-guld för klubben. Och faktum är att han fortfarande tillhör dem, trots dopingdomen.

”Vi har inte tagit beslut om uteslutning än, kommer att diskuteras under sommaren. Men något övrigt engagemang har vi inte med varandra just nu”, skriver styrelseledamoten David Fridell i ett sms till SportExpressen.

Sunneborn om Fsiha

I Spårvägen är Fsiha klubbkompis med profiler som Daniel Ståhl, Kalle Berglund, Moa Hjelmer, Elin Westerlund och Mattias Sunneborn.

– Jag har ingen relation med honom alls, utöver att vi är klubbkompisar. Men jag känner hans tränare Patrik Melin väldigt bra, säger Sunneborn som själv fortfarande tävlar på veterannivå.

Hur tog Patrik Melin det här?

– Han tog det väldigt hårt. Han är verkligen emot allting som har med doping att göra… sen fick han det här i ansiktet.

SportExpressen har vid flera tillfällen sökt Patrik Melin för en intervju, men han har inte velat ställa upp. Klart är dock att Robel Fsiha lämnade ifrån sig dopingprovet med testosteron under ett läger i Addis Abeba, Etiopien, när Melin inte var på plats.

– Jag tycker hela den här situationen är tragisk. Inte bara för Spårvägen och svensk friidrott, utan för friidrotten generellt. Jag menar, om det är en som åkt fast för doping, då finns det fler… det måste göras någonting så att man får ordning på det här, säger Mattias Sunneborn.

Tycker du att Robel Fsiha borde uteslutas från Spårvägen?

– Det är svårt… vår styrelse får ta det beslutet.

– Men jag tycker generellt att straffen borde skärpas. Det känns inte helt bra att någon som dopat sig får komma tillbaka om fyra år.

 

FAKTA: Kom till Sverige 2013 – blev historisk

Robel Fsiha flydde Eritrea och kom till Sverige i slutet av 2013. Redan 2014 vann han flera tävlingar på svensk mark.

Fsiha knöts tidigt upp av Spårvägens FK. I februari 2016 bytte han dock till Eskilstuna FI, bara för att nio månader senare återvända till Spårvägens FK.

2017 tog han sina första SM-medaljer. Totalt har det blivit sex guld, fem silver och ett brons.

2018 blev han svensk medborgare och kort därpå debuterade han i landslaget. Han sprang terräng-EM 2018 och slutade på 40:e plats. Året därpå chockade han sen alla – genom att ta guld. Det var Sveriges första guld i terräng-EM någonsin.

I februari 2020 blev det offentligt att Fsiha testats positivt för testosteron. Det hade då gjorts en analys av ett prov som han lämnat ifrån sig i Addis Abeba, Etiopien, i november 2019 – alltså innan terräng-EM.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.