Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenskan har bytt namn: "Förvirrande"

Sarah Lahti, numera Sarah van der Weilen. Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN
Sarah Lahti, numera Sarah van der Weilen. Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Efter succéåret 2016 så blev VM i London inte alls vad Sarah Lahti hade hoppats på. 

Efter det har den svenska löparstjärnan gift sig - och nu blickar hon framåt mot att ta friidrottssverige med storm under 2018 - med sitt nya namn. 

Sarah Lahti slog igenom för den breda svenska friidrottspubliken under 2016. Hon slaktade det svenska rekordet på 10 000 meter flera gånger om, blev tredje bästa europé på OS i Rio med sin 12:e plats och var ett olyckligt fall på EM i Amstersdam i från att slåss om en topplacering. 

Under 2017 så drömde hon om att ta nästa steg på VM. Men mästerskapet i London tog slut nästan innan det hann börja. Redan på uppvärmningen kände hon av smärta i hälsenan. Hon hoppades att det skulle släppa - men det gjorde det inte. 

Hon hade drabbats av en mikroruptur i hälsenan och redan efter ett par varv avbröt Lahti loppet och lämnade VM i tårar. 

– Det var tråkigt alltså. Nu är det ganska lugnt, men när man var där, på VM, med alla förväntningar så får man en skada... Det var synd. Det var väldigt tufft, säger hon. 

"Ligger hela tiden på gränsen"

Hon tror inte att hon hade kunnat göra något annorlunda för att undvika skadan. Det är bara ett resultat av hård träning under en lång tid. 

– Man tränar hårt och ligger hela tiden på gränsen. Det är så lätt att det händer någonting. Det sliter hårt på kroppen att springa så mycket. Så det blir viktigt nu att lyssna på kroppen och köra några alternativa pass i veckan så att man inte hamnar där igen. 

Och hon var långt i från ensam om att dras med skadeproblem VM i London. Många i det svenska lägret slogs med skador, Charlotta Fougberg hade även hon ont i hälsenan, Lovisa Lindh var fotskadad - och listan kan göras ännu länge. 

– Ja, det var helt sjukt, säger Lahti. 

Gifte sig - och bytte namn

Besvikelsen från VM skakade Lahti snabbt av sig. Inte minst för att hon visste att hon hade något härligt att se fram emot. 

Sitt bröllop. 

I september gifte hon sig med Jesper van der Wielen i sin hemstad Klippan i Skåne. 

https://www.instagram.com/p/BZL1DRgliY1/?taken-by=sarahlahtii

– Det var den bästa dagen i mitt liv, säger 22-åringen. 

Och från och med nu kommer friidrottssverige att få glömma Sarah Lahti - och välkomna Sarah van der Wielen i landslaget.  

–  Lahti har jag inte längre, och alla säger att jag har gjort mig ett namn som Lahti. Men jag är ung, så om några år kommer folk känna igen mig som van der Wielen. 

Hon har själv ännu inte vant sig vid det.

– Det är svårt själv, man tänker inte på det själv så det är förvirrande. Det sitter i ryggmärgen sånt där, men man vänjer sig. 

Van der Wielen: "Vet hur bra jag kan bli"

Men att hon trots besvikelsen på VM kommer att kunna fortsätta ta steg framåt under nästa år, det betvivlar hon inte för en sekund. 

Nästa mål i år är att vara med på terräng-EM, sen ställer hon in siktet på att revanschera sig från fallet i Amsterdam när friidrotts-EM avgörs i Berlin nästa sommar. 

– Jag var bättre på träning i år än vad jag varit tidigare. Så formen har varit bättre, så det känns ju synd av den anledningen att jag inte fick ut mer. Nästa år är Berlin det stora målet - och jag vet vad jag kan och hur bra jag kan bli. Så jag är inte orolig, man får bara se till att hålla sig skadefri.