Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska tävlingen kastas ut från Diamond League

Daniel Ståhl.Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Angelica Bengtsson.Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Mondo Duplantis.Foto: SÖREN ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

ROM/STOCKHOLM. Sverige kastas ut från Diamond League.

Den klassiska friidrottstävlingen på Stockholms stadion ändrar format nästa säsong. 

– Det är jättetråkigt förstås, det har varit en fantastisk chans för många av våra svenskar att få vara med där, säger förbundskaptenen Karin Torneklint. 

– Det är ett väldigt tråkigt besked, men jag tror ändå att vi kan göra något bra av Bauhausgalan, säger Armand Duplantis. 

Det står nu klart att Stockholm blir en av de värdstäder som stryks från Diamond Leagues program kommande säsong. 

Det meddelar den svenska galans ledning i ett pressmeddelande. 

Tävlingsserien, som delvis styrs av det Internationella friidrottsförbundet IAAF, kommer att minska sitt utbud från fjorton till tolv tävlingar nästa år. 

Vilket innebär att Stockholm stryks från programmet. 

”Trots att BAUHAUS-galan i år, när det gäller nivån på deltagarna och startfälten, rankas som den nionde bästa av de fjorton Diamond League-tävlingarna har styrelsen för Diamond League beslutat att galan i Stockholm får lämna”, skriver den svenska tävlingsledningen i ett pressmeddelande. 

Karin Torneklint: ”Klart vi hade velat ha kvar galan”

Ett besked som kan drabba svensk friidrott negativt enligt den svenska förbundskaptenen Karin Torneklint. 

– Det är jättetråkigt förstås, det är klart vi hade velat ha en Diamond League-gala i Sverige, det har varit en fantastisk chans för många av våra svenskar att få vara med där. Men vi får fundera på hur vi kan göra BAUHAUS-galan till en bra gala, fast att den inte har Diamond League-status. Men det är klart det är tråkigt. 

Är du förvånad över beslutet?

– Jag är inte förvånad, för alla Diamond League-galor slåss för sin överlevnad och vill ha den, och lite det som ligger oss till fatet är att Oslo går jättebra och då tycker de kanske att Norden får en gala. Jag kan tänka mig att man tänker så när man ska fördela dem geografiskt, säger Karin Torneklint. 

Även Armand Duplantis ser negativt på förändringen:

– Det är ett väldigt tråkigt besked, men jag tror ändå att vi kan göra något bra av Bauhausgalan. Jag kommer vara med nästa år och... jag är inte i sorg på grund av det här, det kommer bli bra ändå.

Angelica Bengtsson väljer i stället att lyfta fram de positiva delarna i beslutet:

– Vi har pratat om det lite i gruppen och tror att det kan vara gynnsamt för galan, som med Finnkampen när det var så många svenskar och färre utländska deltagare. Det är roligt när publiken känner till de som tävlar, det kan vara bra för stämningen att det slimmas ner till lite mer nationellt. 

”Nu slipper vi bli upplåsta”

 Tävlingsdirektören Jan Kowalski, ser även han fördelar med att återigen bli en självständig tävling utan styrning från det internationella förbundet:

– Detta påverkar inte alls vår ambition att BAUHAUS-galan även i fortsättningen ska vara en av världens bästa friidrottsgalor. Nu har vi möjlighet att göra precis den tävling vi vill ha, utan att vara styrda av direktiv från Diamond League. Vi kan själva välja vilka grenar som ska ingå i BAUHAUS-galan, och inte som tidigare få ett antal grenar tilldelade. Vi kan också helt fritt besluta hur vi ska använda våra pengar. Nu slipper vi att vara upplåsta av Diamond Leagues regler, säger tävlingsdirektören Jan Kowalski.

Bauhaus har gett ekonomiska garantier även för framtida galor och redan nu står det klart att stavhopparen Armand Duplantis och diskusens världsetta Daniel Ståhl dyker upp på 2020 års tävling. 

– BAUHAUS-galan är alla friidrottares gala. Jag ser fram emot att komma och tävla på galan söndag 24 maj, säger Daniel Ståhl.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.