Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska talangen sålde allt och lämnade landet

Stjärnornas uppmaning: "Stanna hemma"
Amanda Hansson på U23-EM i Gävle i somrasFoto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

Amanda Hansson lämnade collegelivet i USA efter coronavirusets utbrott. 

– Det var bara att boka flyg och sälja alla saker, säger den svenska friidrottstalangen.  

20-åringen berättar även att tiden i USA hjälpt henne besegra de mentala demonerna, och nu ser hon fram emot den kommande tävlingssäsongen – där EM i Paris är det stora målet. 

I höstas lämnade Amanda Hansson sin tuffaste säsong hittills bakom sig, och bytte Stockholm mot den amerikanska södern. Den svenska häcklöparen började på Texas A&M University, där hon kombinerade studier med friidrottsträning. 

Hansson slog igenom stort 2017, när hon med 13,42 på 100 meter häck blev en av världens bästa i sin åldersklass. Samtidigt stod det klart att hon inlett ett samarbete med Susanna Kallur. 

Utvecklingskurvan har dock inte gått spikrakt uppåt sedan dess. Hansson föll i semifinalen på JEM, där hon var en av de stora guldfavoriterna, och har även berättat om sin mentala kamp – 20-åringen utvecklade en rädsla för att gå för fullt över häckarna. 

Men nu menar Amanda Hansson att hjärnspökena är borta efter tiden i USA. 

Amanda Hansson lämnade USA efter corona

– Det är någonting USA har vänt på helt och hållet. Alla går runt och säger vad de ska springa på och slå olika rekord. Alla tror på sig själva så himla mycket i den miljön och det är klart att det smittar av sig. 

På vilket sätt var det annorlunda mot i Sverige?

– Vi var ungefär åtta stycken häcktjejer där. Jag var alltid sist i ledet men när alla börjar springa och bara gör det kan jag inte vara den enda i gruppen som inte kör. För jag var nästan lite rädd för häckarna förut. Men att träna så varje vecka gjorde att min rädsla för att springa häck bara försvann, jag var tvungen att bara springa på som alla andra. Jag kan säga att ångesten och så inför att tävla nästan är helt borta, nu tycker jag bara att det är roligt att tävla. Så jag är bara extremt taggad för att komma i gång och tävla den här sommaren. 

Ja, nu får Hansson sikta in sig på en säsong i Sverige och Europa precis som tidigare utomhussäsonger. 20-åringen lämnade Texas när de amerikanska universiteten stängde ner på grund av coronaviruset, och när SportExpressen når Hansson har hon precis landat i Sverige. 

Först kom beskedet att två tävlingar ställs in – men bara några timmar senare stod det klart att all träning upphör till den 15 april.

– Då kände jag att jag inte kunde stanna, när vi inte ens fick träna eller gå i skolan. Så jag bokade flyg, det var bara att fixa och sälja alla saker och förbereda för att komma hem. 

Du sålde dina saker? Det låter inte som att du planerar att åka tillbaka?

– Jag hade tänkt se hur utomhussäsongen gick och sedan bestämma mig, men allt blev så himla konstigt. Jag var orolig att jag skulle fastna i USA och inte komma hem. Och vet inte när jag kan komma tillbaka i så fall. Så jag sålde min bil, min cykel, min tv, lite sådana saker. Så nu har jag ju flyttat därifrån, jag har ingenting som är kvar där egentligen. 

Hansson ser ut att flytta till Göteborg

Hansson kommer att avsluta sina kurser på A&M över nätet, men i höst lutar det åt att hon flyttar till Göteborg för att fortsätta kombinera studier och friidrottssatsningen. Häcktalangen beskriver tiden i Texas som ”upp och ner”, där det tog ett tag innan hon hittade rätt socialt. 

– Jag började sakna mina vänner här hemma, familj och så. Det fungerade inte så bra med de jag bodde med förra terminen, men det började bli bättre nu den senaste månaden. 

Det fanns dock en sak som Amanda Hansson kunde njuta av i Texas redan från dag ett: värmen. 

– När jag kom dit i augusti höll jag på att svimma på träningen, det var 35 grader ungefär. Men jag njöt av det hela tiden, vi kunde sola och bada i januari och februari. 

Du vet att det regnar lite mer i Göteborg, va? 

– Det är väl det. Jag saknar redan värmen. Men det är någonting jag får ta, det är värt det. 

Hoppas kunna ta sig till EM

Hur coronaviruset påverkar den kommande utomhussäsongen för friidrottarna återstår att se (det är dock redan helt klart att de tre första Diamond League-tävlingarna ställs in). 

Amanda Hansson hoppas få möjlighet att tävla på EM i Paris. Först måste hon klara kvalgränsen – som på 100 häck ligger 17 hundradelar från hennes nuvarande personbästa. 

– Men jag känner att det här året, även om det var jobbigt att vara borta, har hjälpt friidrotten och det kommer visa sig i sommar när jag får börja tävla, säger Hansson. 

– Det är dags att ta steget från juniornivån. 

https://www.instagram.com/p/B3PlrdWnDYk/https://www.instagram.com/p/B71h0-mnnjx/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.