Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska stortalangen slog världsrekordet

Armand Duplantis
Foto: Eurosport
Armand Duplantis rekordhopp
Foto: Instagram

Tidernas bästa 16-åring kommer från Sverige.

Stavhoppstalangen Armand Duplantis hoppade 5,50 på en tävling i USA i natt – och slog världsrekordet i sin åldersklass.

– Det är helt galet bra, säger förbundskaptenen Karin Torneklint.

Det var i Baton Rouge, Louisiana, som underbarnet Armand "Mondo" Duplantis nådde helt nya höjder i natt.

Med grått linne, svarta byxor och skrikgula skor svingade han sig själv över 5,50 meter. Sen satte han sig ner på en bänk och bara skakade på huvudet.

Ingen 16-åring har någonsin hoppat så här högt.

– Jag har haft det här som mål, jag har trott att det är möjligt. Men jag visste inte att det skulle hända just i dag, säger Duplantis till lokaltidningen The Advocate.

Det tidigare världsrekordet i åldersklassen innehölls av den tyske storstjärnan Raphael Holzdeppe, som hoppade 5,42 för tio år sen.

Duplantis tog guld i ungdoms-VM

Hur det här egentligen gick till? Duplantis själv har svårt att svara på det.

– Om jag ska vara helt ärlig... allt jag minns från de sista hoppen är bara att jag började springa – och sen var jag över. Det är bara suddiga minnen. Så blir det ofta för mig på de lite högre höjderna.

Tidigt under söndagsmorgonen når SportExpressen förbundskapten Karin Torneklint.

Hon har då inte hört om superhoppet.

– Oj! Häftigt! Det är helt galet bra alltså, säger Torneklint.

Duplantis är född och uppväxt i USA, men har en svensk mamma och bestämde sig i fjol för att börja tävla för Sverige. Och han levererade direkt. Det blev guld i ungdoms-VM i Cali, Colombia.

Duplantis väntas nobba EM

I sommar har han nya medaljer i sikte.

– Han kommer inte att göra några landskamper för oss under vintern, eftersom han kommer stanna i USA då, säger Torneklint.

– Men i sommar väntar både junior-VM och ungdoms-EM. Vi har ett senior-EM också, där han just nu är fem centimeter ifrån kvalgränsen. Men jag skulle tro att han väljer bort det, för att i stället satsa på de andra mästerskapen.

– Han är fortfarande bara 16 år gammal...

Världsrekordet var Armand Duplantis sjunde i karriären. Han hade sen tidigare rekordet för åldrarna 7, 8, 9, 10, 11 och 12.

Rekordet för 17-åringar? Det ligger på 5,60.

– Mitt mål är att bli bättre för varje dag som går, säger Duplantis till The Advocate.

– Jag tycker att det fortfarande är så många grejer jag kan göra mycket bättre, rent tekniskt. Det är fortfarande så mycket grejer jag kan förbättra.


LÄS ÄVEN: Armand Duplantis berättar: "Därför väljer jag Sverige"https://twitter.com/dreasduplantis/status/696144993338028033

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.