Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenskan drabbades av migrän på uppvärmningen

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Claudia Payton blev söndagens glada svenska överraskning i inomhus-EM.

22-åringen tog sig till EM-final på 60 meter när hon sänkte sitt personliga rekord till 7.26.

I finalen slutade hon åtta.

– Jag kom in hit med inställning att ta mig till semifinal och fick springa en final. Det var bara plus i kanten, säger Payton till TT.

Claudia Payton har haft en tuff resa till eliten.

Den svenska sprintern bröt lårbenet i en fotbollsmatch när hon var 13 år och läget var kritiskt. 

– Vi träffade en läkare som bara ”det här är akut, alltså lårbenet är av. Hon har jättedålig puls. Vi måste dra rätt benet på en gång för annars är det stor risk för komplikationer som amputation”, berättade Payton nyligen för SVT.

Payton fick sitta i rullstol i tre månader men därefter kunde hon inte ens gå på kryckor. Risken fanns att hon skulle få sitta kvar i rullstolen resten av livet.

Claudia Payton slutade åtta i finalen

En operation från specialistläkare räddade allt.

– Från att få höra att du ska sitta i rullstol hela livet till att få höra att du kan vara fullt aktiv efter operationen, det var som dag och natt, säger Payton till SVT.

Efter operationen har Claudia Payton blivit en av Sveriges största sprintstjärnor och under helgen slog hon även till på den internationella scenen i inomhus-EM i Torún.

Payton sänkte sitt personliga rekord på 60 meter med två hundradelar till 7.28 i försöksheatet och därefter sänkte hon rekordet med ytterligare två hundradelar i semifinalen.

Paytons tid i semifinalen är den tredje bästa i Sverige genom tiderna. Hon blev den första svenska kvinnan att ta sig till en final på 60 meter i inomhus-EM sedan Lena Berntsson kom femma i Turin 2009.

– Jag kom in hit med inställning att ta mig till semifinal och fick springa en final. Det var bara plus i kanten, säger Payton till TT.

”Jag kan inte klaga”

I finalen lyckades hon inte lika bra och slutade åtta med tiden 7,32.

– Jag fick migrän så det har varit lite tufft på uppvärmningen. Det har varit mycket nu och jag är inte van att ladda om för tre lopp. Det var pers på pers och mycket som hände, säger hon till TT.

– Jag kan inte klaga på 7,26 i semifinalen. Det var en jätterolig upplevelse och jag kommer ta med mig det här. Jag hade velat göra mycket bättre från mig i finalen, men i det stora hela är jag supernöjd och stolt. Det här är inte det sista EM:et jag kommer springa förhoppningsvis.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.