Robert Kronberg Foto: Joel MarklundRobert Kronberg Foto: Joel Marklund
Robert Kronberg Foto: Joel Marklund
Stefan Holm Foto: Anna-Lena BergqvistStefan Holm Foto: Anna-Lena Bergqvist
Stefan Holm Foto: Anna-Lena Bergqvist
Anders Gärderud Foto: Robban AnderssonAnders Gärderud Foto: Robban Andersson
Anders Gärderud Foto: Robban Andersson
Abeba Aregawi Foto: Jessica Gow/TtAbeba Aregawi Foto: Jessica Gow/Tt
Abeba Aregawi Foto: Jessica Gow/Tt

Svenska reaktioner på Aregawis dopingfall

Publicerad

Abeba Aregawi har testat positivt för doping. Beskedet mottas med bestörtning från svenska friidrottsprofiler.

– Doping är alltid det största sveket en idrottare kan göra mot alla som uppskattar sport, säger Malin Ewerlöf som blev av med sina svenska rekord på 800 och 1 500 meter till Aregawi.

Under måndagen slog bomben ner: Abeba Aregawi har.

I väntan på analysen av B-provet stängs Sveriges största friidrottsstjärna av.

– Alla blir bestörta och ledsna. Det är ett jättehårt slag för att alla som kämpar och sliter för svensk friidrott, säger Sveriges förbundskapten i friidrott, Karin Torneklint, i Expressens livesändning.

– Det här är tragiskt. Jag vill nästan gå hem och dra ett täcke över huvudet och lägga ner, fortsätter hon.

Flera svenska friidrottsprofiler som Expressen har pratat med är också förfärade över uppgifterna.

Malin Ewerlöf, tidigare medeldistanslöpare.

Hur reagerade du på nyheten?

– Det är ju självklart otroligt tragiskt att det blir på det här sättet. Inte minst för Aregawi själv. Bara innan det här läste jag allt om det turbulenta kring hennes svenska medborgarskap och att hon inte skattat i Sverige och allt det där. Det har känts väldigt mycket kring henne på den negativa fronten under en längre tid. Det har känts att det inte har stått rätt till på en rad områden.

Hur känner du för att hon har testat positivt?

– Jag tycker att det är bra när sanningar kommer fram, jag tycker inte om när folk fuskar - oavsett vad det gäller. Det har varit många konstigheter den senaste tiden. Jag har absolut ingenting emot att vi har folk från andra länder som börjar tävla för Sverige, men det är olika hur det går till och det här har alltid känts lite märkligt hela historien. Det är liksom, den här dopinggrejen på det - det är alltid det största sveket en idrottare kan göra mot alla som uppskattar sport. Det finns aldrig någon förståelse till det. Dessutom finns det en rad oklarheter kring hennes svenskbit. Så det var ju något som inte satt så bra för henne själv.

Påverkar det här svensk friidrott?

– Nej, ingenting. Jag själv - och jag tror att många andra - har aldrig känt att hon tillhör svensk friidrott. I den bemärkelsen, med den grundmoraliska strukturen som de flesta har i svensk friidrott. Utan hon har kört sitt eget race från start till mål och har aldrig ingått i det svenska landslaget på det sättet. Det här är ingenting som man kan säga att det har med svensk friidrott att göra. Hon har tävlat under ett par år för Sverige, men hon har uppenbarligen inte vistats här. Hon har inte haft så mycket med Sverige att göra mer än att hon har haft ett svenskt linne. Jag tror inte att det har någon påverkan alls i den bemärkelsen, utan det här en enskild individ som inte har så mycket med svensk kultur att göra. Inte så mycket med vår inställning till doping att göra. Så det har inget med svensk friidrott att göra.

Patrik Sjöberg, före detta höjdhoppare.

– Egentligen är det här inte ett svenskt friidrottsproblem, då hon enligt mig inte är en svensk friidrottare, men när bilderna på henne i den svenska landslagsdressen kablas ut över hela världen är det ju klart att det skadar svensk friidrott, säger han till GP.

– Hela den här historien är fylld med frågetecken. Nu ska det ju tydligen finnas dokument hos Skatteverket som visar att hon aldrig ens har bott i Sverige. Det är ju uppenbart att förbundet helt enkelt har varit för kåta på att vinna medaljer. Att man nu har väntat med att släppa de här uppgifterna om dopningtestet luktar illa när man samtidigt säger sig vilja ta krafttag mot dopning.

 

LÄS ÄVEN: Svenska dopingskandaler genom tiderna.

 

Anders Gärderud, tidigare hinderlöpare och expert på Radiosporten.

– Det är förskräckligt tråkigt och tragiskt om hon har fuskat sig fram.

– Det är ju tydligen utbrett med doping även bland de som representerar Sverige.

Vad kan det bero på att det blivit fler avslöjanden om svenska friidrottare på sistone?

– Jag tror att man blir mer och mer effektiv när det gäller avslöjandena och dopingmetoderna. Jag tror att man kommer mer och mer till rätta med det.

 

Stefan Holm, tidigare höjdhoppare.

– Det är fruktansvärt tragiskt naturligtvis, för alla inblandade.

Är du förvånad, chockad, eller hade du hört rykten om detta?

– Nej, jag hade inte hört något alls. Jag blev jävligt förvånad. Jag var och tränade och kille i träningsgruppen visade en flash på telefonen, och då kände man bara fan. Man blir ju trött.

Hur påverkar det här svensk friidrott?

– Det är klart att det är negativt, inget snack om det. Hon hade ett ganska tungt år i fjol, inte tävlat i vinter, men det blir ju negativt när någon åker dit för doping. Så är det alltid. Det är olyckligt.

Vi har också sett Adil Bouafif och Andreas Gustavsson åka dit för doping förra året. Hur ser du på det?

– Jag hoppas det beror på att testerna har blivit bättre. Att man faktiskt har testat mer, och framför allt tester utanför tävling. Jag hoppas det är en effekt av det. Nu vet jag inte vad Abeba har testats för, det kan ju vara någon form av läkemedel, det vet jag inte, men oavsett vilket är det tråkigt. Som du säger, det har varit fler svenskar.

 

Robert Kronberg, tidigare häcklöpare.

– Det är väldigt olyckligt om hon är dopad. Men om man ponerar att hon är dopad så är det ingen jätteöverraskning skulle jag vilja säga.

– Jag har varit kritisk till förbundets sätt att arbeta med utövarna i landslaget som har sin bas utomlands. Vi har sett typiska exempel med Adil Bouafif och Andreas Gustafsson. Och jag har påpekat även då att vi behöver en tydligare plan, en överenskommelse och tydlighet hur det samarbetet ska se för att man ska kunna representera svenska landslaget. Jag tycker att det är ett grundproblem när man inte kan kontrollera dem på hemmaplan. Jag efterfrågar ett tydligare regelsystem. Det finns inget tydligt om vad som förväntas från den aktive som inte bor och verkar i Sverige.

– Just Aregawi-fallet är det ett högst olyckligt exempel på hur det kan bli, tycker jag. Jag tycker inte hon har integrerats i det svenska systemet. Min känsla har hela tiden varit att det inte har varit på rätt grunder hon har tagits in, utan att hon har varit inköpt. Att komma från en annan kultur och tas in i Sverige och det svenska systemet kan innebära en annan syn på doping, vad det innebär och vad som är rätt och fel. I Sverige är vi oftast uppväxta med att doping är fel, men i många andra länder är det inte så.

Kan påverka sponsorers syn på andra

– Det är bara tragiskt och väldigt olyckligt för svensk friidrott om det stämmer. Framför allt när det gäller trovärdighet från sponsorer och andra intressenter och folk som inte tycker om att följa friidrott överlag i Sverige.

Tror du det finns fler dopade svenska friidrottare som inte är avstängda ännu?

– Det är helt omöjligt att uttala sig om. Men frekvensen när det gäller folk som har åkt fast på sistone är oroväckande. De senaste två åren har det varit många fler fall än på länge.

 

Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Svensk friidrott har haft en del dopingfall senaste åren, hur ser du på det?

– Jag tycker det är bekymmersamt. Det är liksom en blandning. Ett fall som var relativt typiskt, och ett fall som var en kosthistoria. Men det är ingen ursäkt, man måste veta vad man äter. Men det är också så att friidrotten fått bära hundhuvudet för vad elitmotionärer, som tränar på Friskis och Svettis, stoppar i sig. Så det är både rätt och fel det du säger.

Kommer RF, och i så fall hur, agera här?

– Nej, inte före ett b-prov. Det är väldigt farligt. Jag vet dessutom inte vad det är för substans. Men det är inte bra, det här är ju ett affischnamn.

– Det finns ändå något positivt här, även om detta är tungt och inte ska glömmas bort. Det är att folk åker dit.

 

Kajsa Bergqvist, expert i SVT och tidigare höjdhoppare.

Hon säger själv att det inte varit medvetet, vad säger du om det?

– Tävlar man på yttersta elitnivån då ska man veta. Man undrar givetvis vad det är och nu vill man ha korten på bordet. Personer på den här nivån ska ha superkoll. Ett kosttillskott och att man inte har koll, det är ingen ursäkt. Det är ens skyldighet att ha koll, säger hon till SVT.

Hon menar att Sverige tidigare har varit förskonade mot detta.

– Sverige har alltid haft ett oerhört bra rykte gällande detta, och nu har svensk friidrott blivit av med sin oskuld skulle man kunna säga.

–Hon är ett av våra största medaljhopp vid OS i Rio. Det är fruktansvärt tråkigt och chockerande. Sedan ska man ha med sig att vi vet väldigt lite.

Hur ofta är b-provet annorlunda?

I 99,9 procent av fallen kommer b-provet visa samma sak.

 

Carolina Klüft, expert i Viasat och tidigare sjukamperska.

– Jag blir väldigt besviken och det är oerhört tråkigt för svensk friidrott. Anidopingsarbetet måste stärkas både nationellt och internationellt så att de som fuskar åker fast och så att idrotten bli ren, säger hon till Viasatsport.se.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag