Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utreds för dopingbrott – men tillåts tävla i EM

Svensk friidrott skakas av ett dopingärende inför EM i Berlin.

Enligt Aftonbladet har en landslagsuttagen friidrottare missat tre dopingkontroller – och riskerar nu att stängas av.

– Vi har en individ som har tre felaktigt inmatade uppgifter i systemet, säger förbundskapten Karin Torneklint.

En svensk landslagsfriidrottare på högsta elitnivå utreds för dopingbrott – veckor före friidrotts-EM i Berlin.

Landslagsfriidrottaren har tre missade dopingkontroller och riskerar därmed att stängas av, skriver Aftonbladet.

Förbundskapten Karin Torneklint förklarar ett en missad dopingkontroll inte betyder att avsikten nödvändigtvis var att avvika från dopingkontrollen. 

– Det är inte riktigt sant att det rör sig om tre missade dopingkontroller. Vi har en individ som har tre felaktigt inmatade uppgifter i systemet, säger hon till SportExpressen.

"Aldrig haft någon med tre missar"

– Det kan röra sig om saker som man själv inte kan påverka. Det kan vara att man till exempel sitter på ett flygplan och blir försenad eller att man är hos en kamrat och glömmer bort tiden, fortsätter hon.

Vad kan konsekvenserna bli?

– Vi har aldrig haft någon som har fått tre missar under ett års tid så jag vågar inte uttala mig om det. Det här är under utredning nu och man tittar juridiskt på de här missarna så vi får se vart det landar. 

Principen med Wadas antidopingsystem bygger på att utövare måste rapportera i förhand till antidopningsbyrån var man befinner sig, för att dopningskontrollanter ska kunna genomföra oannonserade tester utanför tävlingsarenorna.

Tre sådana prickar under tolv månaders tid räknas som en dopningsförseelse. Bestraffning är avstängning i 12–24 månader, skriver Dagens Nyheter.

Torneklint berättar att friidrottsförbundet anser att utövaren har förklaringar till åtminstone en av missarna, och att man arbetar för att hjälpa utövaren att överklaga ärendet.

– Vi tycker att det finns en orsak att vi ska protestera mot det här, säger Torneklint.

Torneklint: "Vi är optimistiska"

– Vi är ganska optimistiska om att få någon av missarna struken, för vi tycker att vi har väldigt bra belägg och att det finns förklaringar för de här tillfällena.

– I sådana lägen så kan vi lämna in förklaringar till de här missarna och få dem avskrivna om man har ett giltigt skäl. Det är en process som pågår.

Vad känner du kring hela situationen?

– Rent generellt är det väldigt stressande för de aktiva. De gör sitt bästa för att fylla i rätt, men det är ett väldigt komplext system. Och det finns en app som man kan använda som inte alltid har svarat upp mot det man tror att den gör. Det finns en viss frustration och det kan även jag känna. Vi jobbar otroligt hårt med antidopingarbetet och så får vi jobba med andra saker som inte motverkar doping. Det är lite frustrerande även för mig.

Om EM i Berlin som stundar om ungefär två veckor är i fara för friidrottaren i fråga vill hon inte svara på.

– Jag vill inte säga om personen är med i EM eller inte för att jag inte vill ringa in någon individ, säger Torneklint.

Stefan Olsson: ”Vi följer vår krishantering”

SportExpressen har pratat med friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson.

– Vi följer vår krishantering, säger han.

Han berättar att de lämnat in en överklagan till dopingkommissionen och hoppas på ett svar inom kort.

– Vi vill att de tittar på det här ärendet en gång till. Och det är vad de gör just nu, säger han.

Hur lång tid brukar en sådan process ta?

– Vår förhoppning var helt ärligt att få ett besked den här veckan. Nu är den förvisso inte slut än, men jag hoppas att det inte ska dröja allt för länge innan de fattar sitt beslut.

Därefter finns det två möjliga utfall. 

– Antingen accepterar de att ta bort en av missarna och då är det inget ärende längre utan business as usual. Det är vår förhoppning.

– Om de inte gör det lämnar de vidare till dopingnämnden för eventuell dom där. Då tar det gissningsvis ett par månader till. Då har vi också möjlighet att lämna in en överklagan. Sen får vi se, vår förhoppning är som sagt att de godkänner våra överklaganden. Då finns det inte längre något ärende. Gör de inte de får vi se hur vi går vidare med det. De äger frågan och vi väntar på dem, säger Stefan Olsson.

Enligt Tommy Forsgren, tillförordnad avdelningschef på Svensk Antidoping, blir den svenska friidrottaren automatiskt avstängd under utredningen. Det är upp till svenska förbundet att bestämma om hen får fortsätta tävla, tills en dom kommer.

– Enligt dopningsreglerna innebär vissa förseelser automatisk avstängning under utredning, och vissa inte. En utövare som står misstänkt för vistelserapporteringsbrott blir inte automatiskt avstängd under utredning, säger Forsgren till Aftonbladet.

EM i Berlin avgörs den 7-12 augusti.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.