Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Supertalangen byter landslag till Sverige

<p>Armand Duplantis byter landslag till Sverige.<br></p>
Armand Duplantis.Foto: Youtube

En av världens absolut största stavhoppstalanger nobbar USA – för Sverige.

Armand Duplantis, 15, tävlar från och med nu i blågult.

– Det här är helt otroligt. Han är en framtida sexmetershoppare, säger landslagsledaren Jonas Anshelm till SportExpressen.

I dag släppte Sverige de sex första namnen till ungdoms-VM som avgörs i Cali, Colombia, den 15-19 juli.

Med i truppen finns sjukampstalangen Bianca Salming – Börje Salmings dotter – men hon överskuggas faktiskt av ett annat namn. Ett helt oväntat namn.

I listan över uttagna svenskar finns Armand Duplantis, en av världens absolut största stavhoppstalanger.

Dubbelt medborgarskap

Han fyller 16 år i höst, har redan hoppat 5.28 och är rankad etta i världen både i sin egen åldersklass och bland de som är ett år äldre.

Och ja, nu har Duplantis alltså valt att börja tävla för Sverige.

– Han har dubbelt medborgarskap. Pappa är amerikan, mamma är svensk, berättar Jonas Anshelm när SportExpressen ringer upp honom.

– Jag har haft en dialog med honom och hans familj under en längre tid och för några veckor sen tog de beslutet att Armand ska börja tävla för Sverige.

"Enormt stort"

Anshelm är smått tagen när han berättar om nyheten.

– Det här är enormt stort, så klart. Helt otroligt! Han hoppar redan nu 5,30 på träning och är utan tvekan en framtida sexmetershoppare.

Kvalgränsen till UVM ligger på 4,85.

– Han är så pass bra att han tar plats i seniorlandslaget redan nu...

Varför väljer han Sverige?

– Jag tror att han har fått en bra bild av vår verksamhet, och vi har byggt upp en god relation till hans familj över lång tid. Jag har ringt hans pappa med jämna mellanrum för att kolla läget och meddela att vårt erbjudande står kvar, säger Jonas Anshelm.

– Ja, och att han nu börjar tävla för oss känns så klart helt fantastiskt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.