Foto: MATT DUNHAM / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: MATT DUNHAM / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: MATT DUNHAM / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Styrkebeskedet - nytt svenskt rekord i kula

Publicerad

Hon stötte 17.31 i VM i London och missade final.

Under lördagen tog Fanny Roos gruvlig revansch under JSM i Gävle - och raderade ut Helena Engmans sju år gamla utomhusrekord i kula.

– Det känns jättebra, jag var väldigt besviken efter VM, då jag kände mig i jättebra form. Jag ville ändå åka hit och göra det bra här och ta lite revansch, säger Fanny Roos till TT.

Det blev ett misslyckat världsmästerskap för svenska kullöftet Fanny Roos, 22.

Hennes längsta stöt mätte 17.31 - vilket inte räckte till finalplats under VM.

I stället fick hon revansch deluxe under helgens junior-SM i Gävle.

Sju år gamla rekordet raderat

Kulan vräkte hon i väg hela 18.20 - nytt svenskt rekord och Helena Engmans 18.17 från 2010 är nu utraderat.

– Det känns jättebra, jag var väldigt besviken efter VM, då jag kände mig i jättebra form. Jag ville ändå åka hit och göra det bra här och ta lite revansch Jag är jättenöjd att jag slog rekordet, men jag känner samtidigt att det finns mer och det är också skönt att det känns så, säger hon till TT.

Det var sommarens sjätte stöt för Roos som var inom en decimeter från Engmans tidigare rekord. 

Fanny Roos 18.20 hade räckt till en sjätteplats på VM - ingen av de som stötte längre i seniormästerskapet är lika gammal eller yngre än Fanny Roos.

För TT berättar hon vad hon gjorde olikt jämfört med sina stötar i VM.

– Jag var lite lugnare i starten och kunde använda benen lite mer, på VM var jag väldigt ivrig och kom inte i någon bra position att stöta i väg kulan på. Nu kunde jag trycka till kulan på slutet. Jag var lugnare i starten.

Totalt var det sommarens sextonde svenska rekordnotering på seniornivå.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag