Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tv-bilderna från VM skapade jättekaos

Duplantis dubbelgångare skapar förvirring på VM.
Foto: Youtube
Foto: SVT / SVT

DOHA. Världens näst snabbaste man i år, Divine Oduduru, valde att stå över att springa 100 meter i VM. 

Det ledde till att IAAF diskade honom från resten av mästerskapet. 

Men Nigeria överklagade och enligt Washington Post så får han nu lov att tävla. 

Det var många som höjde på ögonbrynen när herrarnas försök på 100 meter avgjordes i fredags. Precis innan loppet stod det klart att den nigerianske stjärnan Divine Oduduru, 22, strukits. Oduduru, som i år har näst snabbast tid i världen på distansen, ska enligt uppgifter i Nigeria ha valt att stå över 100 meter för att i stället satsa fullt ut på 200 meter.

Till en början angavs den höga värmen i Doha som anledningen bakom nobben, men enligt AP så beror det på förvirring hos det nigerianska förbundet. 

Stjärnorna är diskade från VM - efter nobben

AP skriver att Oduduru tidigt gjorde klart för det nigerianska förbundet att han inte hade för avsikt att springa 100 meter, utan ville fokusera på 200 meter samt stafetten 4x100 meter. 

Trots detta anmälde förbundet honom till 100 meter - vilket nu kan få ödesdigra konsekvenser för Oduduru. IAAF:s regler stipulerar att om en utövare, utan rimligt skäl, nobbar en gren de är anmälda till efter en specifik deadline så diskvalificeras de för resten av mästerskapet. 

Enligt AP så är Oduduru därför nu diskad från 200 meter som stafetten. 

”Det är fel - det är inkompetent”

Oduduru är inte ensam med att råka ut för det här. Även hans landsmaninna, Blessing Okagbare, anmäldes mot sin vilja till att springa 100 meter. Så även hon är diskad från 200 meter och 4x100 meter. 

Okagbare säger till AP att hon och Oduduru har lämnat in en protest till IAAF och hoppas att de ska fria henne och Oduduru. 

- Det är inte första gången Nigerias förbund gör en sån här sak. Men det här är inte ett nationellt mästerskap, folk här tar stenhårt på reglerna och vårt förbund försöker gång på gång att tänja på reglerna. Det är fel och det är inkompetent. Jag känner att de kastar bort mitt VM och jag vet inte hur många fler jag kommer få göra, jag är 30 år, säger Okagbare till AP 

IAAF:s beslut dröjde några timmar, men nu har de bestämt sig. Enligt Washington Post är det till Odudurus och Okagbares fördel. 

Därmed kommer Oduduru stå till start när försöken till herrarnas 200 meter avgörs under söndagskvällen. Okagbare går in i VM på måndag kväll för damernas 200 meter.