Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Straffas inte – trots att hon lyssnade på Alex & Sigge

Carolina Wikström.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Carolina Wikström.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Carolina Wikström.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Alex Schulman och Sigge Eklund.
Foto: OLLE SPORRONG

Carolina Wikström fick draghjälp av Alex & Sigges podd under Stockholm marathon.

Tillåtet? Så här resonerade arrangören:

– När vi hade gjort klart att det inte gick att kommunicera med det hon ville lyssna med gav vi okej till det, säger David Fridell, verksamhetschef för Marathongruppen. 

Det går att tolka regler på olika sätt. Och frågan är vilken typ av elektronisk utrustning som är tillåten att använda i internationella och svenska mästerskapslopp? Carolina Wikström lyssnade på podd och musik under årets upplaga av Stockholm marathon och blev tvåa i damklassen på tiden 2.29,59.

– Jag brukar alltid kolla om det är tillåtet, och på Stockholm marathon är det det. Jag brukar lyssna på en podd första halvan och sen sätter jag på musik. Först är det ”Alex & Sigge” och sen blir det mycket dunka-dunka, säger Wikström till Dagens Nyheter och fortsätter:

– För mig funkar det väldigt bra, att bryta av med musik under den andra halvan. Sätter man på den för tidigt har man inget extra att ta till i slutet.

Arrangörens tolkning av regeln

Men är det verkligen tillåtet?

Frågan har väckts i sociala medier.

SportExpressen ringde upp arrangören.

– Vi fick frågan från Carolina Wikströms tränare om det var okej att hon sprang med hörlurar och musik, då sa vi ”japp, det enda som är viktigt är att det inte går att ske någon kommunikation mellan tränare och henne”, säger David Fridell, verksamhetschef för arrangören Marathongruppen och utvecklar:

– För det är så vi ser intentionen med den här regeln och när vi pratade med vår tekniske delegat som är utsänd av förbundet resonerade han likadant. Det finns en skrivning i regelboken att man inte får ha elektroniska hjälpmedel och så räknas det upp en del saker.

Intention är det viktiga

Fridell konstaterar att ”en klocka som kan spela upp musik inte räknas upp”, men förstår att man kan inkludera en sådan i den kategorin. Det viktiga är att regeln skapades för att en löpare inte ska kunna kommunicera med en tränare eller någon annan utifrån.

– När vi hade gjort klart att det inte gick att kommunicera med det hon ville lyssna med gav vi okej till det och det hade vi självklart gjort till vem som helst. Det var så vi resonerade i frågan, säger han.

Riskerar hon något straff?

– Nej, inte i efterhand. Däremot om det hade lämnats in en protest hade juryn fått hantera den. Nu sa den tekniska delegaten från friidrottsförbundet att han gjorde samma tolkning som vi och att i ett sånt här sammanhang får man försöka tolka vad regeln faktiskt vill komma åt snarare än att följa den bokstavligt.

– Sedan är det inte säkert att en jury hade resonerat likadant, men nu kom det inte in någon protest och det kan inte ske någon diskning i efterhand utan det är något som skulle ha kunnat ske då.

Riskerar inte diskning

Wikström kommer alltså att stå kvar som tvåa i Stockholm marathon 2021, en placering som också räckte för att bli svensk mästare.

– Tävlingen är avslutad och resultaten publicerade, så som reglerna är ska en protest 30 minuter efter att resultatet har anslagits, eftersom det inte gjorde det gäller resultaten, säger David Fridell.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.