Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stort raseri efter den bisarra förklaringen

Efter coronasjukdom gjorde Zlatan Ibrahimovic comeback i derbyt mot Inter. 39-åringen resultat? Två mål inom loppet av tre minuter direkt.
Foto: JIA YUCHEN VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/XINHUA WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Foto: SOUTELLO/AGIF/REX/SHUTTERSTOCK / SOUTELLO/AGIF/REX/SHUTTERSTOCK/I REX FEATURES

Världsmästaren på 400 meter, Salwa Eid Naser, skulle stängas av för dopningsbrott efter sin fjärde miss i vistelserapporteringen. 

Men nu hävs straffet efter en jätteblunder – dopningskontrollanten knackade nämligen på fel dörr.  

Den bahrainska löparen Salwa Eid Naser slog friidrottsvärlden med häpnad när hon tog VM-guld på 400 meter i Doha förra hösten. När 22-åringen korsade mållinjen gjorde hon det på 48,14 sekunder, den tredje snabbaste tiden någonsin på distansen enbart slagen av Marita Koch och Jarmila Kratochvilova. 

Men efter guldet har fokuset kring Salwa Eid Naser i stället kommit att handla om missade dopingkontroller. I juni stängdes löparen av efter sin fjärde miss på mindre än ett år i vistelserapporteringen. Eid Naser, som är född i Nigeria men tävlar för i Bahrain, riskerade både att bli av med sitt VM-guld och en längre avstängning som skulle innebära ett missat OS i Tokyo nästa sommar. 

Men under tisdagen kom vändningen. Internationella friidrottsförbundets disciplinära domstol friade löparen efter att en av de missade kontrollerna strukits. Anledningen? Dopingkontrollanten knackade på fel dörr.

Enligt domstolens rapport var det svårt att hitta rätt adress till Eid Naser under ett av besöken hemma i Bahrain. När kontrollanten väl hittat rätt lägenhetskomplex spenderades en timme med att knacka på en dörr som visade sig vara ett förråd med bensindunkar. Kontrollanten saknade dessutom ett korrekt telefonnummer till löparen.

– Det som hände skulle ha varit komiskt om konsekvenserna inte varit så allvarliga, skriver domstolen i sitt beslut.

Naser frias – sågas av konkurrenten

Domen innebär att Salwa Eid Naser därmed får behålla sitt VM-guld och är fri att tävla igen.

– Jag välsignar ditt namn Gud, skrev löparen på sin Instagram efter beslutet. 

Hanteringen av dopingkontrollerna och den friande domen har väckt starka reaktioner i friidrottsvärlden. Konkurrenten och silvermedaljören på 400 meter i Doha, Shaunae Miller-Uibo från Bahamas, riktar skarp kritik mot det internationella friidrottsförbundets bestraffningsorgan, AUI, som hanterat fallet.

– Enligt mig har AUI fastnat med handen i kakburken. De senaste händelserna och misstagen öppnar dörren för en rad frågor, varför tog det så lång tid för dem att gå ut med den här informationen?, skriver Miller-Uibo på sin Instagram.

Även presidenten för antidopingbyrån Wada, Witold Bańka, kommenterade att det fanns oro efter missarna som uppdagats. 

– Wada kommer att analysera beslutet noggrant och vid behov utöva sin rätt att överklaga, skrev Bańka på sin Twitter.

Antidopningsorganisationen AIU har 30 dagar på sig att överklaga domen till idrottens skiljedomstol Cas. 


https://www.instagram.com/p/CGmmCOvJma3/https://twitter.com/WitoldBanka/status/1318579726131339265
Alla snackisar från Serie A med Therese Strömberg - om Zlatan Ibrahimovic och Dejan Kulusevski

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.