Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stora sprickan: ”Hon snackar skit om alla”

Amerikanen Craig Engels svarar på Jenny Simpsons attack på dopingtränaren Salazar.
Jenny SimpsonFoto: DIEGO AZUBEL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Craig Engels

DOHA. Dopingskandalen kring Alberto Salazar har skapat en spricka i det amerikanska VM-laget. 

Den amerikanska stjärnan Jenny Simpson kritiserade alla löpare som ingår i Salazars träningsgrupp Nike Oregon Project. 

I den ingår 1 500-meterslöparen Craig Engels som nu går till attack mot Simpson.

– Hon snackar skit om alla, säger han. 

Tidigare under veckan briserade en dopingbomb i VM-staden Doha. Alberto Salazar, den forne storlöparen som blev en av världens främsta löptränare, stängdes av i fyra år för brott mot dopingregelverket.

Salazar sade sig bli ”chockad av domen” och överklagade direkt. 

Salazar var länge tränare till den brittiska stjärnan Mo Farah och är personlig tränare till Sifan Hassan som vann guld på 10 000 meter i VM. 

Dessutom har Salazar en träningsgrupp i USA med namnet Nike Oregon Project. I den ingår en rad framstående löpare, däribland Galen Rupp, Donovan Brazier och Shannon Rowbury. 

Jenny Simpsons kritik mot Salazars adepter

Salazars avstängning har varit ett hett samtalsämne under VM och många har uttryckt sin glädje över att Salazar, som länge har varit misstänkt för dopingbrott, åkte dit. Den amerikanska medeldistansstjärnan Jenny Simpson var kanske den gladaste av alla över att Salazar blivit avstängd och ville se honom avstängd på livstid. 

Hon riktade dessutom stenhård kritik mot alla som ingår i Nike Oregon Project. 

– Alla som vet någonting om den här sporten vet att det hänger ett mörkt moln över den gruppen. Varför någon skulle vilja vara en del av den övergår mitt förstånd, sa hon under onsdagen. 

Hennes uttalande har nu skapat en enorm spricka inom det amerikanska VM-laget. 

Internt bråk i USA:s landslag efter dopingskandalen

Den amerikanska 1500 meterslöparen Craig Engels är en del av Nike Oregon Project och blev varse om Simpsons uttalande när han kollade genom Instagramflödet under gårdagen. 

Där hittade han ett inlägg från friidrottssajten Flotrack där Simpson riktar kritik mot hans träningsgrupp. 

https://www.instagram.com/p/B3IlnmShtsp/

– Det var så brutalt och helt galet av henne. Den morgonen åt vi frukost tillsammans och hade en helt avslappnad och rolig konversation. Sen helt plötsligt så snackar hon skit om alla. Jag tänkte: ”Men herregud Jenny, vad har du emot mig och alla andra?”, säger Engels och fortsätter:  

– Jenny är brutal. Jag förstår inte. När hon ställer sig framför kamerorna så sätter hon sig själv på en hög häst. Jag älskar Jenny som människa, och hon har varit en stor förebild. Men hon måste ta det lugnt framför kamerorna och inte försöka sätta sig själv i rampljuset. 

Kritiken: ”Hon snackar skit om alla”

Engels tränas inte direkt av Salazar, utan av tränaren Pete Julian som ingår i Nike Oregon Project. Engels säger dock att han pratat med såväl Salazar som Julian och blivit försäkrad om att de inte brutit mot dopingreglerna. 

Han bedyrar dessutom sin oskuld. 

– Jag tar inga tillskott eller några konstiga saker. Jag skulle inte göra något dåligt, vare sig mot mig eller andra. 

– Det Jenny inte förstår är att folk har en moralisk kompass, det är inte bara hon som har det. Hon snackar skit om alla och det gör ont. Jag har försökt vara en bra person hela mitt liv, men hon svärtar ner alla personers i vår grupps rykten. 

Jenny Simpson tycker inte att Engels är rättvis i sin kritik. 

– Jag sitter inte å några höga hästar och pekar finger. Det här är inte spekulationer, Salazar är dömd. Jag har ingenting emot Craig som person, jag säger bara som det är, säger hon.

Jenny Simpson svarar på Craig Engels totala sågning

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.