Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hårda kritiken mot OS: ”Det var en stor chock”

Perseus Karlström tog brons i gång vid VM i Doha.
Perseus Karlström är ett av Sveriges OS-hopp.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Yuriko Koike.Foto: éRñ{ãB / AP TT NYHETSBYRÅN
Thomas Bach.Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Cecila Norrbom kollapsade under VM 2019.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
OS-ringarna i Tokyo.Foto: ISSEI KATO / BILDBYRÅN REUTERS

Alla tävlingar under OS i Tokyo kommer inte avgöras i Tokyo.

Beslutet kritiseras nu kraftigt av Tokyos borgmästare Yuriko Koike.

Hon känner sig lurad av IOK.

– Det här var en stor chock för oss, säger Koike.

Enligt internationella olympiska kommittén (IOK) är det på grund av hälsorisker som maraton- och gångloppen inte kommer att avgöras i Tokyo, utan i stället i Sapporo som ligger 80 mil därifrån.

De vill helt enkelt undvika liknande scener som det var under VM i Doha, där en rad maratonlöpare tvingades bryta loppet på grund av värmen.

Det är normalt sett aningen svalare i Sapporo än i Tokyo.

Ändring i sista stund

Beslutet har dock väckt ilska hos flera utövare som hellre vill tävla i Tokyo – och dessutom bokat resor och boende i just Tokyo, både för sig själva och för sina familjer.

Nu kommer också skarp kritik från Tokyos borgmästare Yuriko Koike.

Hon berättar att IOK-presidenten Thomas Bach nyligen var på besök och tyckte att allting såg väldigt bra ut inför OS. Två veckor senare kom beskedet att fyra tävlingar skulle flyttas till Sapporo.

– Hans ord kändes väldigt betryggande då. Sen gjordes den här ändringen och vi fick ingen förklaring förrän i sista stund, säger Koike enligt sajten Inside The Games.

– Det är mindre än nio månader kvar och IOK gör det här utan att ens ta en diskussion med värdstaden. Vi har aldrig varit med om något liknande.

Kräver svar från IOK

Yuriko Koike håller så klart med om att utövarnas hälsa måste komma i första hand. Men han ser inga problem med att låta dem tävla i Tokyo.

– Utövarna har förberett sig för den här banan och det här klimatet. Och vi har förberett banan för utövarna, säger Koike.

– Jag skulle vilja att IOK i detalj förklarar varför de gjort den här förändringen, så att vi har något svar att ge till vårt folk.

– Från vår sida är det självklart: Vi vill att maraton och gång ska avgöras i Tokyo.

 

LÄS MER: Friidrottsgalan 2019 – här är alla nominerade 

De kan prisas på friidrottsgalan

Experten A Lennart Julin avslöjar alla nomineringarna till friidrottsgalan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.