Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stoppas från att tävla – lämnar framtidsbesked

Foto: KAMRAN JEBREILI / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: KAMRAN JEBREILI / AP TT NYHETSBYRÅN

Caster Semenya krossade motståndet på 800 meter i Diamond League.

Två dagar efter att hon förlorat sin kamp i Idrottens skiljedomstol.  

Nu återstår att se hur 28-åringen fortsätter sin karriär.

– Jag tänker fortsätta att träna och springa som vanligt, säger hon till SVT.

Många har befarat att fredagens tävlingar under Diamond League i Doha, Qatar, skulle bli löparstjärnan Caster Semenyas sista i karriären.

Bakgrunden är att hon tvingas medicinera sin testosteronhalt för att få fortsätta tävla på medeldistans – något hon tidigare har sagt att hon inte tänker göra.

28-åringen svarade med att krossa motståndet på ett nytt världsårsbästa med fem sekunder. Tiden blev 1.54,98.

– Det är galet snabbt. Det handlar om att inspirera världen. Att visa att allt är möjligt om man tror på det, säger Semenya till SVT.

Det är bara två dagar sedan hon förlorade kampen i Idrottens skiljedomstol, Cas, om att få tävla utan att tvingas medicinera för att sänka sin testosteronhalt.

Sydafrikanskan är hyperandrogen, vilket innebär att hon har högre nivåer av det manliga könshormonet testosteron i kroppen än normalt.

Semenya: ”Jag tänker fortsätta som vanligt”

Den mycket omdiskuterade domen träder i kraft den 8 maj – och tävlingen i Doha var den sista innan Semenya måste börja medicinera ned sin testosteronhalt – om hon väljer att göra det.

Det har också spekulerats i att hon kommer att att övergå till att springa längre distanser i stället, eftersom Internationella friidrottsförbundets regler enbart gäller för kvinnor som tävlar på distanser mellan 400 meter och 1 mile.

För SVT gav hon hintar om att hon i alla fall tänker fortsätta att tävla.

– Jag tänker fortsätta att träna och springa som vanligt, säger hon.

Hon fortsätter:

– För mig handlar livet inte om personliga saker. Jag håller sådant åt sidan. Jag levererar resultat. Och jag tror på sportsmanship. Jag är lyckligt lottad som har den här talangen, säger Semenya.

– Om det finns ett problem så får man hitta en väg framåt. Med alla fina människor som jag har runt omkring mig så är det inget som stoppar mig från att leva. Jag är en människa. Vi lever en kort tid här på jorden så jag tänker inte fokusera på de negativa sakerna.

FAKTA: Caster Semenyas fall

För ett år sedan beslutade Internationella friidrottsförbundet (IAAF) om nya regler för hyperandrogena kvinnliga medeldistanslöpare med extremt höga halter av testosteron. Från november 2018 skulle de vara tvungna att sänka testosteronhalten genom medicinering för att få tävla internationellt.

Skälet till beslutet var att få till rättvisa förhållanden i tävlingarna.

Den sydafrikanska stjärnan Caster Semenya överklagade IAAF:s beslut till idrottens skiljedomstol (Cas). IAAF beslutade senare att skjuta på införandet av de nya reglerna i väntan på Cas beslut.

Svenskan Angelica Hirschberg, obstetrik- och gynekologiprofessor vid Karolinska Institutet, vittnade i Cas för IAAF:s räkning.

Hon har forskat kring androgener och deras koppling till fysisk prestationsförmåga hos kvinnliga olympiska idrottare och funnit att det finns ett samband mellan hög testosteronhalt och idrottsframgångar hos kvinnor.

Forskare som nyligen har presenterat en studie i British Medical Journal menar att det är en myt och att det i stället är talang som ligger bakom framgångarna.

IAAF:s nya regler har kritiserat av många. FN:s råd för mänskliga rättigheter (UNHRC), anser att de kan vara ett brott mot internationella normer för mänskliga rättigheter.

Idrottare som Billie Jean King, Abby Wambach, Hedvig Lindahl, Serena Williams och Martina Navratilova har öppet tagit ställning för Semenya.

Den 1 maj dömde Cas till IAAF:s fördel.

 

Källa: TT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.