Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stoppas av pappa Stefan: ”Många börjar för tidigt”

Melwin Lycke Holm har vunnit sitt första SM-guld i höjdhopp. Expressen träffade honom efteråt.
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

UPPSALA. Melwin Lycke Holm, 15, tog ett historiskt SM-guld. 

Då menade SVT-experten Alhaji Jeng att höjdhoppstalangen såg valpig ut. 

– Det är ju sant, jag har inte så mycket muskler, säger Melwin Lycke Holm som inte tillåts styrketräna för pappa Stefan Holm – för att lyckas ännu bättre.

SM i Uppsala har varit det stora målet för Melwin Lycke Holm den här söndagen. 

Efter att ha kommit fyra på inomhus-SM och trea utomhus förra året lyckades 15-åringen ta silver på inomhus på Växjö tidigare i år. 

Men på lördagen fick höjdhoppstalangen från Karlstad alltså kliva längst upp på pallen. 

Sverigeettan Fabian Delryd rev ut sig på 2,11 och kampen om guldet stod mellan Melwin Lycke Holm och Oskar Lundqvist som båda rev sina första försök på 2,13. Men i det andra försöket klarade Lycke Holm höjden och det räckte till guldet. 

Efteråt var Melwin Lycke Holm strålande glad. 

– Jag har kämpat och längtat så mycket efter det här guldet. Jag känner en stor lättnad nu, säger Melwin Lycke Holm som blev den yngste höjdhopparen på herrsidan någonsin att ta SM-guld. 

SVT:s expert, den före detta stavhopparen Alhaji Jeng, hyllade Lycke Holm i sändningen efter segern. Men kommenterade också hans teknik. 

– Han är fortfarande väldigt valpig och pojkaktig, så han hoppar bara på elasticitet och teknik egentligen. Det finns ingen styrka att tala om. Där har han en extrem utvecklingspotential, sa Jeng i SVT. 

Och Melwin Lycke Holm håller med om att han fortfarande är tunn fysiskt. 

– Han har ju rätt, jag har knappt några muskler. I dag har jag lånat pappas linne som han hade på sitt SM, det är lite stort men jag tyckte det var en kul grej. Och jag är ju inte så stor än, förra tävlingen fick jag ha ett damlinne. 

Stefan Holm: ”Då får han göra det”

15-årige Melwin Lycke Holm har ännu inte börjat med styrketräning – ett beslut av pappa och tränare Stefan Holm. 

– Det blir ingen styrketräning med vikter i höst, möjligen nästa höst. Det finns mycket annat utveckla fortfarande, säger Stefan Holm och har tidigare utvecklat sitt resonemang för SportExpressen.

– Jag tycker att många börjar med styrka för tidigt. Jag började med det hösten när jag var 19 år. Jag vill nästan att Melwin ska ha börjat stagnera i sin träning, då kan man lägga på styrka som en sista etapp. 

– Det vore lätt att lägga en skivstång på nacken på honom redan nu så att han får muskler och hoppar ännu högre. Men vad ska man göra sedan då? Risken finns att han tröttnar då. Jag har väl en lite gammaldags syn på det där. 

– Men jag vill gärna att han ska hoppa runt 2,20 innan han börjar lyfta. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.