Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stoppades: "Bara förstör vår idrott"

Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

KARLSTAD. Planen var att Angelica Bengtsson och Armand Duplantis skulle tävla på Tingvalla IP – samtidigt.

Men en ny regel från internationella friidrottsförbundet (IAAF) stoppade dem.

Tävlingschefen Johan Engberg är förbannad.

– Det här är en regel som bara förstör vår idrott. Och jag ska jobba för att den tas bort, säger Engberg.

Folksam GP på Tingvall IP är över. Vi har precis fått se två svenska rekord från Angelica Bengtsson och Andreas Kramer och ytterligare två världsresultat från Daniel Ståhl och Armand Duplantis.

Det talas redan om att det här var tidernas bästa upplaga av galan.

Men en sak irriterar Johan Engberg, tävlingschef hos arrangören IF Göta, när SportExpressen möter upp honom efteråt.

– Vi har hållit på med den här frågan i två dygn nu, säger Engberg och skakar på huvudet.

Ändrade under galan

Planen var att damerna och herrarna skulle köra sina stavhoppstävlingar samtidigt inför storpubliken i Karlstad. Varannan höjd. Och drömscenariot var att Bengtsson och Duplantis skulle vara kvar sist och tillsammans hota de svenska rekorden.

Men klockan 14.00 – när de första tävlingarna redan startat på Tingvalla IP – ändrades schemat plötsligt.

Damerna skulle köra för sig och herrarna för sig.

– Det här handlar om en regel som IAAF skrev in i november förra året. Den säger att om man ska köra damer och herrar på samma ansatsbana så får ribban inte sänkas, den måste höjas hela tiden, förklarar Johan Engberg.

– Och det är en regel som är helt åt fanders, som bara förstör vår idrott.

Han fortsätter:

– De pratar om att de vill utveckla friidrotten och så sätter man en sån regel som i princip gör det omöjligt för män och kvinnor att tävla tillsammans…

"Fått stelbenta svar"

Johan Engberg och teamet runt Folksam GP-tävlingen i Karlstad har under de två senaste dygnen haft flera kontakter både med IAAF och europeiska friidrottförbundet. De har försökt motivera varför det här är en bra tävlingsidé – men inte alls fått de svar som de hoppats på.

– Vi har fått stelbenta svar, de tittar bara i sin regelbok, säger Engberg.

– Jag tycker det är oerhört tråkigt och illavarslande, jag är oerhört besviken. Jag menar, här hade vi tio hoppare totalt och rytmen i tävlingen hade blivit bra. Dessutom hade vi chansen att få in två av våra största stjärnor tillsammans på primetime… men de pekar bara på sin regel.

Men ni hade kunnat gå emot IAAF ändå?

– Absolut, men problemet är att IAAF då inte hade godkänt ett eventuellt juniorvärldsrekord från Armand Duplantis. Därför valde vi till sist att ändra i schemat.

Kopplat in förbundet

Kampen är dock inte över än. Johan Engberg har tagit upp frågan med svenska friidrottsförbundet som meddelat att de kommer ta det hela vidare både med IAAF och det europeiska förbundet.

– Jag kan inte tala för förbundet, men det är vad de har sagt till mig. Jag har också pratat med flera aktiva som också vill driva frågan. Och jag kommer även ta upp det här i Euro Meetings, en organisation för endagstävlingar där jag sitter med i styrelsen.

Han förklarar vidare:

– Det här handlar alltså inte om att ändra upplägget för mästerskap eller Diamond League, utan om att skapa en möjlighet för mindre tävlingar med färre hoppare och mindre budget.

– Varför ska IAAF begränsa oss?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.